AcasăNewsCarburantii si tigarile se scumpesc obligatoriu!

Carburantii si tigarile se scumpesc obligatoriu!

Soferii trebuie sa se astepte in curand la noi scumpiri la benzina

Abia ce se oprise caderea leului fata de euro, ca moneda nationala a inregistrat un nou record istoric, evident negativ, de data aceasta fata de dolarul american. Carburantii se vor scumpi fie din aceasta cauza, fie dupa majorare accizelor, valabila si pentru tigari.

Soferii trebuie sa se astepte in curand la noi scumpiri la benzina

Saltul puternic al dolarului fata de leu s-a inregistrat miercuri, cand moneda americana s-a tranzactionat la un curs valutar de 3,58 de lei/USD, cu un ban peste nivelul maxim din iunie 2010. Moneda nationala a continuat sa se deprecieze si ieri fata de dolar, depasind 3,59 lei/USD. Pretul petrolului se calculeaza in dolari SUA la nivel mondial, iar Petrom, de exemplu, reactioneaza prompt la orice variatie a cotatiilor, chiar in minus , scumpind carburantii, in vreme ce LukOil sustine ca i-ar prinde bine 20 de bani in plus pe litrul de benzina. Pe de alta parte, accizele la tigarete se majoreaza inca din acest an, iar la motorina, din 2013. Asadar, ne putem astepta la scumpirea carburantilor atat in perioada urmatoare, cat si de la anul si in anii care vin.

Accize majorate

Conform calendarului stabilit de guvern, nivelul accizelor pentru motorina va creste la 1 ianuarie 2013 de la 374 euro/tona la 391 euro/tona. La tigari, accizele se vor majora inca din acest an, din iulie, de la 76,6 euro la 79,19 euro/1.000 tigarete. Majorarea taxei pe „fumuri” nu se va opri insa aici. Aceasta deoarece accizele pentru tigarete  vor creste si in iulie 2013, de la 79,19 euro la 81,78 euro/1.000 tigarete, dar si in vara anului in care se presupune ca Romania va trece la euro, adica in 2015, cand taxa va salta la 86,96 euro/1.000 tigarete.

author avatar
Arpad Dobre
240 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger