AcasăNewsCarantină și izolare de 5 zile, după modelul american? Cine face această...

Carantină și izolare de 5 zile, după modelul american? Cine face această propunere

carantinaCarantină și izolare de 5 zile, după modelul american? Cine face această propunere

Un expert în sănătate publică propune ca perioada de carantină să fie redusă la 5 zile în România, după ce SUA a impus deja această măsură la sfârșitul anului trecut.

Având la bază modelul american, expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș, propune ca și în România să fie luată o decizie similară. „CDC (Center for Disease Control and Protection) din SUA a redus perioada de carantină și izolare la 5 zile de la infectare sau expunere (și 24h fără febră)”, a scris Răzvan Cherecheș pe Facebook.

Expertul mai spune că decizia americanilor a fost luată în baza dovezilor științifice care arată că gradul maxim de infecțiozitate după startul simptomelor este în primele 2-3 zile și continuă să scadă până în a 8-a zi. Modelul ar putea fi implementat și în România, susține Cherecheș.

„Ar trebui analizată și în România ajustarea perioadei de 2 săptămâni de izolare post-infectare – scăderea la 1 săptămână ar fi susținută de suficiente studii”, adaugă Cherecheș.

Și Cehia reduce drastic numărul de zile de carantină

La mijlocul acestei săptămâni, Cehia a decis să reducă de la 14 la 5 zile perioada de izolare în care trebuie să intre persoanele confirmate cu infecţia SARS-CoV-2.

Decizia are ca scop să protejeze administraţia şi economia de un colaps în contextul propagării rapide a variantei Omicron a coronavirusului, a explicat ministrul sănătăţii, Vlastimil Valek, potrivit Agerpres.

La finalul lunii decembrie, ministrul Sănătății Alexandru Rafila anunța că izolarea și carantina vor fi în România de 10 zile, ca în celelalte țări europene. Perioada este de 14 zile în România.

author avatar
Andreea Vlad
376 afisari

1 COMENTARIU

  1. NU ȘTII CARE-I MAI TÂMPIT: CHERECHEȘ SAU JURMA? Nu că nu ar trage tare să-i concureze și Rafie sau aRahatul….
    Pe vremuri mai era și curveta de Moldovan nebuna, zisă și Mengele cu fustă, dar aia s-a ajuns, lucrează pe la O.M.S. și ea.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger