AcasăNewsCarantină Big Brother: camere de supraveghere în fața ușii

Carantină Big Brother: camere de supraveghere în fața ușii

În dimineața în care Ian Lahiffe s-a întors la Beijing, a găsit o cameră de supraveghere montată pe peretele din afara ușii apartamentului său. Camera  era instalată fără avertisment iar obiectivul era îndreptat spre el.

COVID-19 declanșează o nouă eră a supravegherii digitale ?

După o călătorie în sudul Chinei, expatul irlandez în vârstă de 34 de ani și familia sa își începeau carantina de două săptămâni la domiciliu, o măsură obligatorie impusă de guvernul din Beijing pentru a opri răspândirea noului coronavirus . Să ai o cameră în fața ușii tale este o incredibilă intruziune în viața privată, a spus Lahiffe. Dar nu în China, precizează CNN.  Deși nu există niciun anunț oficial care să ateste că  astfel de aparate trebuie să fie fixate în afara caselor persoanelor aflate în carantină,  aceasta se întâmplă în unele orașe din China, cel puțin din februarie. În prezent, China nu are o legislație națională specifică pentru a reglementa utilizarea camerelor de supraveghere, dar dispozitivele sunt deja o parte obișnuită a vieții publice. Peste 20 de milioane de camere foto au fost instalate în China în 2017, potrivit postului de stat CCTV . Dar alte surse sugerează un număr mult mai mare. Un raport al IHS Markit Technology estima 349 de milioane de camere de supraveghere instalate începând cu 2018, de aproape cinci ori mai mult decât în SUA. China are, de asemenea, opt dintre cele 10 orașe din lume cele mai controlate, pe baza numărului de camere la 1.000 de persoane. Acum, pandemia a adus camerele de supraveghere mai aproape de viața privată a oamenilor: de la spațiile publice din oraș chiar la ușile din fața caselor lor. China utilizează deja un sistem digital de „cod de sănătate” pentru a controla mișcările oamenilor și pentru a decide cine ar trebui să intre în carantină. Pentru a pune în aplicare carantina la domiciliu, autoritățile locale au apelat din nou la tehnologie, folosind și  camerele de supraveghere non stop în multe provincii, județe și districte. În estul orașului Hangzhou, China Unicom, un operator de telecomunicații de stat, a ajutat guvernele locale să instaleze 238 de camere pentru a monitoriza rezidenții care locuiesc în carantină începând cu 8 februarie. În provincia Hebei, guvernul județului Wuchongan din orașul Qianan a mai spus că folosește camere de supraveghere pentru a monitoriza rezidenții carantinați la domiciliu. Autoritățile din Nanjing, în provincia estică Jiangsu, au declarat că au instalat camere în afara ușilor oamenilor aflați sub carantină pentru a-i monitoriza 24 de ore pe zi – o mișcare care „a ajutat la economisirea cheltuielilor cu personalul și la creșterea eficienței muncii „. În orașul Changchun din nord-estul provinciei Jilin, camerele sunt alimentate cu inteligență artificială pentru a detecta prezența umană. Pe rețeaua  Weibo, unii oameni au postat fotografii cu camerele de supraveghere  despre care au spus că au fost recent montate în afara ușilor lor, în timp ce intrau în carantină acasă la Beijing, Shenzhen, Nanjing și Changzhou.

Și uneori în casele oamenilor

William Zhou, un funcționar public din orașul Changzhou, a mărturisit că un lucrător al primăriei și un ofițer de poliție au venit la apartamentul său și au instalat o cameră îndreptată spre ușa din față. Zhou a spus că nu îi place ideea și a întrebat ce va înregistra aparatul. Angajatul comunitar i-a arătat filmările de pe smartphone-ul său. „Stăteam în camera mea de zi și aparatul m-a capturat clar în cadrul ei”, a spus Zhou, care a cerut să folosească un pseudonim de teama repercusiunilor. Bărbatul a apelat la linia directă a primarului și la centrul local de comandă pentru controlul epidemiei pentru a se plânge. Două zile mai târziu, doi oficiali ai administrației locale s-au prezentat la ușa sa, cerându-i să înțeleagă și să coopereze cu eforturile guvernului de control al epidemiei. Polițiștii i-au spus că nu pot instala camera în afara apratamentul pentru că “ar putea fi vandalizată”.  Zhou a precizat  că doi vecini i-au spus că au și ei camere montate în casele lor. Nu există un număr oficial privind numărul de camere instalate pentru a pune în aplicare carantina casnică în toată China. Dar guvernul districtului Chaoyang din Jilin, a precizat că a instalat 500 de device-uri începând cu 8 februarie. În China, fiecare comunitate urbană rezidențială este administrată de un comitet de vecinătate, moștenire comunistă din epoca Mao, care a devenit acum fundamentul unui sistem de control al rețelei de control social, susținut de date de înaltă tehnologie. Acestea servesc ca ochi și urechi ale guvernelor la nivel local, contribuind la menținerea stabilității prin supravegherea a milioane de rezidenți la nivel național și raportarea activităților suspecte.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
432 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger