AcasăNewsCapsule de dormit la Mecca

Capsule de dormit la Mecca

Arabia Saudita mizeaza din ce in ce mai mult pe un pelerinaj high-tech

Peste doua milioane de musulmani au inceput ieri, sub o caldura coplesitoare, marele peleriaj la primul loc sfant al Islamului, in Arabia Saudita. Una din cele mai mari adunari religioase anuale din intreaga lume si o provocare logistica pentru regatul saudit.

Arabia Saudita mizeaza din ce in ce mai mult pe un pelerinaj high tech

Autoritatile s-au declarat insa pregatite sa asigure desfasurarea pelerinajului (Hajj)  in bune conditiuni, pana vineri. Hajj-ul este unul dintre cei cinci piloni ai islamului pe care fiecare musulman trebuie sa il indeplineasca cel putin o data in viata, daca are posibilitatea. Cei mai multi pelerini care vin la Mecca sunt din Egipt, India, Pakistan, Bangladesh si Sudan. Hajj-ul se incheie cu Eid al-Adha, sarbatoarea sacrificiului, ce dureaza trei zile, si este urmata de ritualul „lapidarii a diavolului”.

Micile camere au aer conditionat si prize pentru telefoane

De-a lungul anilor, Hajj-ul a capatat o dimensiune din ce in ce mai high-tech cu o proliferare a aplicatiilor mobile, pentru a-i ajuta pe pelerini sa inteleaga instructiunile, sa-si gaseasca calea sau sa solicite asistenta medicala de urgenta la Crucea Rosie saudita. Anul acesta, Arabia Saudita a pus in practica si mici camere de dormit care amintesc de celebrele ”hoteluri capsula” din Japonia si unde pelerinii se pot odihni, isi pot schimba hainele, pot face dus si sa-si depoziteze bagajele si obiectele de valoare. Cabinele (de dimensiunea unui cort mic)  sunt dotare cu aer conditionat si o priza pentru incarcarea telefoanelor  si sunt instalate in Mina, oras aflat la vest de Mecca. Sunt puse gratuit la dispozitia pelerinilor care nu au bani pentru hoteluri. Fiecare capsula permite trei ore de acces. Cand pelerinul se trezeste pentru timpul de rugaciune, muncitorii o vor curata inainte de primirea urmatorului pelerin.

Brigazi mobile de traducatori

Majoritatea musulmanilor care vin la Mecca nu vorbesc araba. Aproximativ 80% din pelerini nu sunt arabofoni. Pentru a compensa acest neajuns, autoritatile saudite au pus la dispozitie echipe formate din zeci de persoane care vor fi prezente in randurile pelerinilor 24 ore din 24 si sapte zile din sapte pentru traduceri simultane in engleza, franceza, farsi, turca, chineza, malaieza, hausa si urdu (aceasta din urma fiind cea mai vorbita limba in timpul Hajj-ului, potrivit autoritatilor). In diferite locuri ale pelerinajului, numeroase panouri sunt traduse in engleza si in urdu, uneori si in franceza. La brigazile de traducatori se adauga si o echipa de asistenta telefonica si o aplicatia mobila pentru traducere (Manasikana). Instrumente utile in caz de pericol. In 2015, o busculada in timpul pelerinajului s-a soldat cu moartea a 2300 de pelerini, la Mina. S-a dovedit ca numeroase persoane nu au inteles instructiunile, evident in limba araba, oferite de fortele de securitate.

Pelerinajul in cifre

Peste doua milioane de persoane participa in acest an la Hajj, fata de 1,86 milioane in 2016 si doar 24.000 in 1941. 18.000 angajati ai apararii civile vor contribui la securitatea pelerinilor, potrivit responsabililor sauditi. Mii de camere de supraveghere video au fost puse in locurile frecventate de pelerini. 25 de spitale, sprijinite de 180 de ambulante si de 30.000 de angajati din sectorul de sanatate s-au mobilizat pentru eventuale situatii de urgenta si ajutor. Autoritatile au instalat zeci de mii de corturi, echipate cu aer conditionat, in folosul pelerinilor, intr-o regiune unde temperaturile depasesc 40 grade. Potrivit cifrelor oficiale, pana acum 14.000 de zboruri internationale si interne suplimentare i-au transportat pe pelerini. 21.000 de autocare au fost si ele folosite. 16.000 de turnuri de telecomunicatii si 3.000 de puncte de acces WiFi au fost instalate pentru a servi credinciosilor, potrivit ministerului saudit al Pelerinajului.8 milioane de exemplare ale Coranului si traducerile lor, precum si alte carti religioase, sunt planificate sa fie distribuite pelerinilor, potrivit cifrelor oficiale. Arabia Saudita spera sa primeasca pana in 2030 aproximativ 30 de milioane de pelerini pe an. In afara perioadei Hajj, fidelii pot face omra (micul pelerinaj) pe tot parcursul anului. In cursul ultimilor 25 de ani, 54 de milioane de pelerini au participat la Hajj.

author avatar
Tudor Borcea
866 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger