AcasăNewsCapitala, de noua ori mai bogata decat media judeteana

Capitala, de noua ori mai bogata decat media judeteana

In timp ce unele judete prospera, altele trag mata de coada

Toate judetele vor contribui, in acest an, la cresterea economica a tarii. Un aport mai mic sau mai mare, proportional cu valoarea judetului.

In timp ce unele judete prospera, altele trag mata de coada

Conform estimarilor facute de Comisia Nationala de Prognoza, toate judetele tarii vor inregistra o crestere a PIB-ului, in raport cu anul trecut. Calculata in lei, economia Romaniei ar trebui sa ajunga la 542,04 de miliarde (fata de valoarea de 513,64, atinsa in 2010). Ceea ce inseamna si ca valoarea economica medie a unui judet va fi, in 2011, de 13 miliarde de lei. Doar 7 judete se invart insa in jurul mediei, variind de la 12,19 la 14,8. In ordine crescatoare, acestea sunt: Sibiu, Arad, Bacau, Dolj, Ilfov, Bihor, Iasi. Restul oscileaza mult mai jos sau mai sus fata de media calculata de CNP, vedeta incontestabila a topului fiind Bucurestiul, aflat, cu cele 123,15 miliarde de lei ale sale, la distanta astronomica de urmatorul clasat: judetul Timis, 24,63 miliarde.

Trecute de 20 de miliarde de lei, deci premiante si ele, se pot considera si judetele Cluj, Arges, Constanta si Prahova. Urmate la mica distanta de Brasovul cotat la 18,5 miliarde lei valoare economica. De aici incolo, scara coboara abrupt, la picioarele ei regasindu-se judetele-Cenusarese: Tulcea (4,14), Covasna (3,97) si Giurgiu (3,73). In mod evident, aportul fiecarui judet la cresterea economica din acest an respecta la rindul lui ierarhia deja stabilita, Bucurestiul contribuind, de exemplu, cu un surplus de 6,3 miliarde de lei, in timp ce coada topului, Giurgiu, daruieste „masa” economiei nationale cu doar150 de milioane lei.

author avatar
Simona Badulescu
1.513 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger