AcasăNewsCANNES 2016. Cristian Mungiu a castigat premiul pentru regie

CANNES 2016. Cristian Mungiu a castigat premiul pentru regie

Regizorul Cristian Mungiu a castigat premiul pentru regie, pentru lungmetrajul „Bacalaureat”, la gala celei de-a 69-a editii a Festivalului International de Film de la Cannes, care a avut loc duminica seara.

Celebrul critic de film Peter Bradshaw, de la The Guardian, numeste filmul lui Mungiu „un studiu de observatie de 5 stele despre compromisul birocratic din Romania, realizat cu minutiozitate si subtilitate”. Britanicul a acordat 5 stele din 5 filmului „Bacalaureat. „In film, vedem un razboi in subsidiar intre generatia cinica si epuizata a oamenilor de varsta medie si cea a copiilor, furiosi, salbaticiti. Scenele dintre medicul de provincie si fiica lui sunt extrem de tragice: nu e timp de pierdut, medicul trebuie sa o insereze pe fata lui in lumea rusinii – iata pretul supravietuirii. Filmul regizorului roman este maiestrit, complex, e un studiu psihologic ca o pilda morala, despre alegerile meschine pe care oamenii le fac pentru a-si face drum cu coatele in viata. (…) Ce se va intampla cu odraslele acestor oameni, acele constiinte inocente pentru care toate mismasurile meschine s-au facut? Trebuie ei sa-si ia examenele intr-o lume infestata, lumea compromisului si rusinii absconse?”, scrie Bradshaw.

Premiile Cannes

Regizorul britanic Ken Loach a castigat marele trofeu Palme d’Or, pentru lungmetrajul „I, Daniel Blake”, la gala celei de-a 69-a editii a Festivalului International de Film de la Cannes. In filmul „I, Daniel Blake” este vorba despre un dulgher care, dupa ce trece printr-un accident, cere ajutor social, iar in situatia deplorabila in care se regaseste, intalneste o femeie cu un copil care fusese la fel de umilita si obidita in viata. Presa straina a recunoscut in filmul lui Loach influenta scrierilor lui Franz Kafka. In Competitia oficiala a Festivalului de Film de la Cannes (11 – 22 mai) s-au regasit lungmetraje regizate de cineasti celebri, dar si de „obisnuiti ai festivalului de la Cannes”, intre care se numara si Ken Loach, Pedro Almodovar, Xavier Dolan, Cristi Puiu si Cristian Mungiu (regizorii romani care au fost de mai multe ori selectionati la Festivalul de la Croazeta).

author avatar
Catalin Dumitrescu
102 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger