AcasăNewsCanicula ne prinde tot cu masca pe figură

Canicula ne prinde tot cu masca pe figură

Măștile de protecție, obligatorii cel puțin 60 de zile

Guvernul a decis deja să prelungească starea de alertă până în luna iulie. Cel puțin așa reiese din Ordonanța de Urgență care prevede acordarea măștilor de protecție pentru persoanele defavorizate, care să asigure un necesar pentru două luni de zile. 

Obligativitatea purtării măștilor de protecție nu poate fi instituită decât în perioada decretării stării de urgență sau stării de alertă. Deși starea de alertă a fost decisă doar pentru 30 de zile, Guvernul va cumpăra măști pentru persoanele defavorizate care să acopere folosirea acestora pentru o perioadă de două luni. ”Se acordă un număr de 50 de măști de protecție, pentru fiecare persoană, aferente unei perioade de 2 luni”, se arată în Ordonanța de Urgență a Guvernului. Suma alocată pentru acestea este de 230 milioane de lei, iar măștile vor fi distribuite gratuit românilor cu venituri mici. În categoria persoanelor defavorizate intră familiile beneficiare ale ajutorului social, familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 704 lei inclusiv, precum și persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestațiile sociale. ”Achiziția măștilor de protecție se realizează de către Ministerul Sănătății pentru Rezerva Ministerului Sănătății prin procedura de negociere fără publicare prealabilă în condițiile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu respectarea prevederilor art. 104 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare. Bunurile achiziționate vor fi scoase din Rezerva Ministerului Sănătății prin ordin al ministrului sănătății și vor fi distribuite beneficiarilor. Autoritățile publice locale au obligația să întocmească liste nominale cu beneficiarii și să le transmită direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, în termen de 3 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, în vederea stabilirii necesarului de repartizat. Distribuirea măștilor de protecție se face de către Ministerul Sănătății prin direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, potrivit necesarului comunicat de acestea, întocmit în baza listelor. Autoritățile publice locale au obligația să ridice de la direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București măștile repartizate, pe bază de proces-verbal de predare-primire”, se prevede în Ordonanța de Urgență a Guvernului.

Măștile, distribuite de asistenții sociali

Potrivit actului normativ al Guvernului, măștile de protecție vor fi distribuite beneficiarilor de către autoritățile publice locale cu ajutorul asistenților medicali comunitari, mediatorilor sanitari, asistenților sociali sau altor angajați din cadrul serviciului public de asistență socială, în termen de maximum 3 zile de la primire, pe baza procedurii de distribuire stabilite de autoritățile publice locale, conform reglementărilor interne. Persoanele defavorizate vor beneficia de măști de protecție, o singură dată, indiferent de categoria căreia îi aparțin, la data distribuirii acestora. Totodată, persoanele defavorizate vor primi măști de protecție doar pe baza documentelor doveditoare, reprezentând dispozițiile de stabilire a dreptului la ajutor social sau alocație pentru susținerea familiei, decizia de pensie și certificatul de încadrare în grad de handicap, după caz.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
779 afisari

7 COMENTARII

  1. Când v-am spus că ăștia o mai lungesc încă o lună ,nu mă credeați !!..o țin Până intră parlamentul in vacanță și vor conduce până în toamnă liniștiți .. două luni de ordonanțe de urgență, două luni de stări de alertă!!..și uite așa un guvern antinațional nenorocește o țară… rușine opoziție că a dat girul acestor infractori…

  2. Ar trebui sa fie o necesitate. Ne miram cum asiaticii reusesc. Pai ei sunt invatati de mici sa iasa cu masca. Probabil ca in cativa ani vom ieși fara, odata cu tratamente evoluate.

  3. Pai daca liberalii au cumparat măști in valoare de mil. de euro,nu trebuie să le vîndă??Daca nu mai e masca obligatorie ei ce fac? pierd tunuri de mil.de euro? Trebuie să gîndiți ca ei! Pizideaua ce face? Raspuns-TRĂDEAZA ROMÂNII care i-au votat! Cu ciocu mic ca le e bine la sinecuri,în parlament,etc.Cine o duce greu? Poporul român!Concluzia-Votați-mă pe mine ca să-mi fie mie bine! PSD,pizideaua=olgpuța,firea,stanescu,fifor,badalău,grindeanu,ponta,tudose(votați pe listele psd,dau jos guv.psd al lor!)și alți agarici.

  4. Problema e de suportabilitate, pe caniculă , plaje. Una e sa te protejeze iarna si de frig alta e vara. Acum daca stii ca ramai cu viata in tine zic eu o iei si la scaldat… Viitorul ne poate rezerva surp4ize6 sanitare. Probabil geneticienii vor prelucra anticorpi sintetici tintiti sa omoare doar Sars sau alti virusi, odata ce la asimptotici virusul semneaza protocol de nonagresiune cu corpul pe termen de 14 zile+, e si imediat anihilat odata ce se identifica la intrare cu codul sau…

  5. Atunci am învinge orice boala chiar si cancerul pt ca o celula odata moarta și anihilata din fasa, celelalte celule vor urma celula vie si nu vice versa.

  6. Numa după ce se vînd măștile importate de pnliști se va opri obligativitatea purtării măștii in colonia Rumunien.Hapke..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger