Actualii primari ar mai putea sta în funcție până în noiembrie sau chiar decembrie 2020, potrivit unui proiect de lege depus la Camera Deputaților. Mandatul acestora urmează a fi prelungit cu șase luni de la data încetării stării de urgență.

Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului București, președinților de consilii județene, consiliilor locale, Consiliului General al municipiului București și consiliilor județene se vor prelungi cu cel mult șase luni de la data încetării stării de urgență, se arată într-un proiect de lege privind prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale, aflat în dezbatere la Camera Deputaților. Totodată, data alegerilor urmează a fi stabilită prin lege de către Parlament. În mod normal, starea de urgență ar trebui să se finalizeze pe 15 aprilie, însă, potrivit declarațiilor președintelui Iohannis, măsurile stricte luate pentru combaterea răspândirii Covid-19 nu vor fi ridicate până când pericolul nu va trece, ceea ce poate însemna și o prelungire sine die a stării de urgență. Din discuțiile la nivelul partidelor referitoare la data alegerilor locale, este posibil ca alegerile locale să se desfășoare în același timp cu alegerile parlamentare, undeva în luna noiembrie, însă totul depinde de modul în care va fi gestionată pandemia. Cele șase luni de prelungire a mandatelor șefilor administrațiilor locale și județene nu reprezintă însă o veste bună pentru cei aflați în funcție la ora actuală. Și asta pentru că situația cumplită generată de măsurile restrictive luate împotriva populației va crea un val uriaș de nemulțumire, care se va răsfrânge asupra primarilor și preșdinților de consilii județene. Mai mult, criza economică și, mai ales, criza socială care vor izbucni cu violență de luna viitoare vor avea un impact negativ uriaș asupra imaginii celor aflați la conducerea autorităților locale, care vor fi nevoiți să adune cioburile oalelor sparte de guvernanți.
Campania electorală, imposibilă
În expunerea de motive a proiectului de act normativ, deputații susțin că, în contextul actual, stabilirea datei alegerilor locale din anul 2020 trebuie să țină cont de progresia infecției cu virusul Covid-19, de necesitatea prevenirii răspândirii acesteia, precum și de restricțiile impuse în acest context prin decretul Președintelui României nr.195/20202. Restricțiile vor avea impact direct asupra colectării semnăturilor de susținere, depunerii candidaturilor, desfășurării campaniei electorale, organizării votării propriu-zise, numărării voturilor și centralizării rezultatelor. ”Regula generală privind durata mandatului autorităților locale este că acestea sunt alese pentru un mandat de 4 ani, eventuala prelungire putând fi dispusă numai prin lege organică, în siuații de excepție, expres prevăzute în cazul primarului (război, calamitate naturală, dezastru sau sinistru deosebit de grav) or generic menționate în cazul consiliilor locale și județene (război sau catastrofă ori alte situații expres prevăzute de lege atunci când, din cauza acestor situații, nu pot fi organizate alegeri). Rezultă, în mod evident, că datele de debut și de final ale mandatului autorităților locale pot varia în funcție de parametrii desfășurării procesului electoral, validării mandatelor, constituirii consiliilor și depunerii jurământului”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.