AcasăNewsCând va lovi marele cutremur România? Mărmureanu: „Va avea magnitudine peste 7”

Când va lovi marele cutremur România? Mărmureanu: „Va avea magnitudine peste 7”

cutremurCând va lovi marele cutremur România? Mărmureanu: „Va avea magnitudine peste 7”

Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu, cunoscută personalitate din domeniul seismologiei, a vorbit la Antena 3 despre recentele cutremure de la noi.

Circa 10 cutremure cu magnitudine de peste 3 grade pe scara Richter au avut loc în România de la începutul anului 2022. Cel mai puternic s-a înregistrat luni, 17 ianuarie, și a avut o magnitudine de 4,5 grade pe Richter.

Gheorghe Mărmureanu a spus că în următorii ani, în România ar putea avea loc un cutremur cu o magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter. „Eu am spus că viitorul mare cutremur este în jur de 2040, adică un cutremur cu magnitudinea de peste 7 şi ceva. Din punctul meu de vedere nu se pune problema unui cutremur catastrofal până la această dată”, a declarat specialistul.

Marele cutremur va avea efecte puternice

„Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală”, a precizat prof. dr. ing. Gheorghe Mărmureanu pentru DCnews.ro.

„Am scris numeroase cărți pe această temă, acolo am arătat în detaliu. De exemplu, a fost un cutremur în 1802, cel mai mare ca anvergură, dar nu a murit nimeni. S-a simțit de la Moscova până la Cairo. Este adevărat că au căzut foarte multe biserici și clădiri. Și, din aceste motive, vă spun că lucrurile sunt foarte relative.”, a concluzionat profesorul Mărmureanu.

Cel mai recent cutremur s-a înregistrat marți, 18 ianuarie, la ora 09:47:01, în zona seismică Vrancea. Cutremurul a avut magnitudinea de 3,8 grade pe scara Richter și s-a produs la adâncimea de 147 km.

author avatar
Andreea Vlad
880 afisari

2 COMENTARII

  1. Ar trebui facute dulapuri metalice antiseismice. Atunci toti ar scapa si putea fi gasiti ca se ascund in dulap in clipa cutremurului ai 1-2min.in Franta vaccinarea e obligatorie si Austria sa facem si noi dulapu.

  2. Dl. Maramureanu oare nu vede ce cutremur zilnic trece peste capul românilor de ani de zile de au ajuns oamenii să se îngrijoreze și să se întrebe dece nu da un cutremur natural pe capul lor sa scape de belele .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger