AcasăNewsCand va fi suspendat Iohannis?

Cand va fi suspendat Iohannis?

Presedintele face ce vrea si asa cum vrea. Cine sa i se impotriveasca?

Teoretic, Klaus Iohannis ar putea fi suspendat si maine, dar meteorologii au anuntat ploaie in centrul si vestul tarii. Nu poti sa-l suspenzi pe presedinte cand ploua, scrie si in Constitutie, dar nu ati descoperit voi articolul. Dragnea l-a gasit. Ar mai putea fi suspendat si de Ignat, dar atunci lanseaza in fata ambasadorilor programul Romaniei privind taiatul porcului la gat. N-ai cum, prea multe conotatii. De Craciun nu, de Paste nu, in weekend nu, in drum spre Sibiu iarasi nu, cand doarme nu, cand vrea Dragnea nu se poate, pentru ca Tariceanu nu mai vrea. Si atunci?

In realitate, Iohannis ar putea fi suspendat oricand, numai ca cititorii in rune de la televiziuni dau verdicte nefaste, iar fitilologii si presupusologii vin cu concluzii uluitoare, toate trase inainte de a face vreun enunt.

Presedintele face ce vrea si asa cum vrea Cine sa i se impotriveasca

Doar a zis

De-a lungul timpului, din 2014 incoace, suspendarea lui Iohannis a devenit, de la caz la caz, ba o strigatura la o claca politica, alaturi de poale-n brau, ba un banc la care nu rade nimeni. Sau rade, dar fara stie de ce. Suspendarea a fost mai mult un exercitiu de umflare a muschilor, sa vada lumea ca se poate. Insa niciodata nu a fost pusa in practica, din motive care nu au legatura cu logica. Initial, sperietura a fost fluturata de Dragnea. Tariceanu nici nu a bagat-o in seama.

Liviu Dragnea a ratat toate momentele prielnice unei suspendari

Cand Dragnea a agitat-o din nou, Tariceanu a zis ca o va lua in calcul si ca o va analiza. Dar analiza dura atat de mult incat se pierdea momentul prielnic. Poate asta o fi fost si strategia, analizam, analizam, dar stai sa treaca clipa in care ar trebui sa o punem in practica. Cand Iohannis a jignit mitocaneste majoritatea PSD-ALDE in plenul Parlamentului, coalitia s-a multumit cu parasirea salii. Ce-ar fi trebuit sa faca presedintele pentru a fi declansat resortul necesar prevazut in Constitutie? Sa-i scuipe cu bolta, de la tribuna? Sa-i injure de mama, de ideologie si de electorat? Puterea si-a demonstrat priceperea. S-a retras pentru dezbateri, apoi a iesit Dragnea, nu mai sunt sigur ca el era, si a zis ceva de suspendare. Suficient de balmajit incat sa nu trezeasca vreun interes. Atat, a zis. Doar a zis.

Ce a castigat?

Daca a vazut ca doar atat inseamna puterea majoritatii, Iohannis a prins curaj. De la un moment la altul discursurile si actiunile i-au devenit tot mai agresive. Stergea pe jos cu Dragnea si-i calca guvernul in picioare, iar liderul PSD se cufunda intr-o tacere de neinteles. Cand i se intampla sa deschida gura, o facea timid si foarte precaut. Analistii de pripas care n-au treaba seara, turnau povesti pe la televiziuni ca Dragnea era legat de maini si de picioare cu dosarele pe care le avea si in care lucrurile nu erau limpezi. Poate ca liderul PSD incerca sa-si protejeze pozitia deloc placuta in care se afla, nu contest, dar Iohannis arata imediat cat de putin impresionat era de atitudinea lui concilianta, declansand alte atacuri. Deci, ce a castigat?

Le-a pierit elanul pe drum

Multa lume a crezut – inclusiv eu am cazut in capcana asta – ca amenintarea cu suspendarea a fost factorul determinant in scandalul cu demiterea Codrutei Kovesi. Acum imi dau seama ca nici vorba de asa ceva. Iohannis a impins lucrurile in extremis, profitand de lacunele si chichitele legii. A vrut sa faca o demonstratie de forta si i-a reusit. A vrut sa arate ca face nu numai ce vrea, ci si asa cum vrea el, fara nicio consecinta. Ca si-a atras oprobiul majoritatii populatiei nu mi s-a parut sa-l deranjeze. Stie si el ca romanii nu il iubesc, dar fix de asta nu mai poate. Poate ca jocul lui Iohannis a fost cu mult mai pervers, fara ca noi sa ne dam seama. A lasat puterea sa-i vanture in fata ochilor suspendarea, i-a intaratat pe Dragnea si Tariceanu ca, in final, sa semneze demiterea Codutei Kovesi, trimitand in derizoriu o amenintare pe care cei doi nu au mai avut curajul sa o duca pana la capat.

Nu te lasa legea

Sa presupunem ca, totusi, coalitia PSD-ALDE ar fi mers pana in panzele albe cu suspendarea lui Iohannis, cel putin in cazul Kovesi, desi si atunci neintelegerile erau majore. Nu voia Tariceanu, apoi nu mai voia Dragnea, dupa aia s-a inventat motivul ca reactia UE va fi foarte dura, apoi ca nu e oportun sau ca Iohannis va castiga enorm ca imagine. Sa trecem peste prostii si sa ne imaginam ca suspendarea s-ar fi produs si apoi Iohannis nu ar mai fi pupat poarta Cotroceniului decat pe dinafara. De ce atunci era valabil si acum nu?

Ce fel de politica face Tariceanu A cui

De ce atunci se putea si acum nu mai poate fi suspendat? Parerologii de care imi este scarba spun ca Iohannis ar renaste dupa un asemenea moment. Eu nu cred gogoasa asta, pentru ca antipatia, sa nu zic ura romanilor, este tot mai mare. Poate ca vor uita niste momente oribile, in care au fost umiliti, dar de iertat nu iarta. Acum, stam cu un guvern schiop in asteptare. Iohannis iar isi face mendrele, fortand o suspendare. Dragnea se opune, de parca i-ar fi frica. Cu alte cuvinte, e ca si cum ai spune ca, intre 2014 si 2019, Klaus Iohannis nu poate fi suspendat pentru ca e in concediu si nu te lasa legea. Si zic asa pentru ca la Iohannis vacanta dureaza cat un mandat.

author avatar
Valentin Boeru
2.918 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger