AcasăNewsCând SUA se joacă cu dronele, Coreea bombardează Marea Japoniei

Când SUA se joacă cu dronele, Coreea bombardează Marea Japoniei

Coreea de Nord a lansat două rachete cu rază scurtă de acţiune în Marea Japoniei joi, pentru a-şi exprima astfel furia faţă de exerciţii militare comune între Seul şi Wasshington, complicând eforturile în vederea relansării negocierilor în dosarul nuclear, care s-au blocat. 

 Este vorba despre primul test de rachetă după o întâlnire-surpriză, luna trecută, între Donald Trump şi Kim Jong Un, în Zona Demilitarizată (DMZ), care împarte peninsula. Preşedintele american şi dictatorul nord-coreean au convenit atunci să reia discuţiile. Însă acest angajament nu s-a concretizat până în prezent, iar Phenianul a avertizat recent că procesul ar putea deraia dacă manevrele se desfăşoară conform programului, în august, mai scriu cei de la AFP.

Statul Major Interarme sud-coreean a anunţat că cele două rachete au fost trase imediat după zori, de la Wonsan, pe coasta nord-coreeană de est, şi au parcurs 430 de kilometri înainte să cadă în mare. „Armata noastră urmăreşte îndeaproape situaţia, în cazul unor tiruri suplimentare şi este pregătită să acţioneze”, a precizat Statul Major sud-coreean într-un comunicat.

„Îndemnăm Nordul să-şi înceteze operaţiunile care nu contribuie la liniţtirea tensiunilor militare”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării Choi Hyun-soo. De asemenea, Washingtonul a confirmat tirurile.

Ministerul japonez al Apărării a denunţat tiruri ”extrem de regretabile”, subliniind însă că rachetele nu au căzut în zona economică exclusivă a Japoniei.

Phenianul a mai lansat rachete similare lunile trecute, precum și în anii precedenți, în cadrul unor prime teste din noiembrie 2017, ceea ce Donald Trump a respins. Era vorba despre „ceva foarte standard”, aprecia el. Să reținem că este vorba de teste și exerciții militare, iar nicidecum de începerea unui război. Chiar și așa, tensiunile se strâng în astfel de momente.

Sursa foto: Twitter

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
199 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger