Cauta

Când se vor ridica restricțiile în România?

Libera circulație, turismul și evenimentele care implică grupuri mari de oameni vor fi permise abia atunci când România va înregistra sub 100 de cazuri de infectări Covid-19 pe zi, susține șefa Comisiei de Epidemiologie din Ministerul Sănătății, prof.dr. Doina Azoicăi. Despre un al doilea val, aceasta afirmă că în nici un caz nu va fi mai devastator decât primul, având în vedere scăderea agresivității virusului.

Deși recunosc că tulpina Covid-19 care a circulat în România a fost mult mai blândă, epidemiologii din țara noastră au decis de la început să adopte atitudini extrem de prudente în fața noului coronavirus. Prudența excesivă este valabilă și în prezent, specialiștii așteptând, de fapt, apariția unui medicament sau a unui vaccin pentru a declara, oficial, sfârșitul epidemiei. Potrivit declarațiilor recente ale prof.dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului ”Matei Balș”, dacă în două săptămâni de la declararea stării de alertă se vor înregistra 400-500 de cazuri Covid pe zi, măsurile de (așa-numită) relaxare vor fi revizuite, urmând ca românii să fie din nou arestați la domiciliu. În fapt, de la începutul declarării (neoficiale) a pandemiei în România, în nicio zi nu s-au înregistrat peste 350 de cazuri. ”Am avut în jurul de 300 și ceva de cazuri, nu am ajuns la 400 pe zi până acum. Eu nu cred că s-a dorit inducerea stării de panică sau de angoasă, ci un pic de frânare a tendinței oamenilor de a nu ține cont de niște reguli, mai ales când numărul cazurilor a scăzut. Este însă un fenomen biologic dinamic, care este destul de imprevizibil, pentru că este vorba despre ceva cu totul nou. Virusul nu moare, virusul încă circulă și există premisele pentru transmiterea lui și atunci ne putem aștepta la o revenire a fenomenelor, nu atât de puternice cum au fost inițial. În momentul în care se epuizează cohortele de receptori atunci circulația virusului va fi întreruptă, și vorbim aici de imunizarea colectivă. Dat fiind faptul că nu avem vaccin, nu ne putem aștepta decât la o imunizare de grup, care se realizează în mod natural, doar prin trecerea prin boală. Ceea ce este particular la acest virus este faptul că are cazuri asimptomatice, dar nu putem miza pe imunizare, pentru că imunizarea nu garantează că va fi sută la sută sau în majoritatea cazurilor forme asimptomatice și ușoare. Nu ne permitem acum să ne imunizăm natural, ci atunci când vom avea un vaccin sau o terapie țintită, cum avem la gripă. De aceea este chemarea la rațiune și la prudență, pentru că eu nu am dreptul să promovez acțiunile de imunizare colectivă pentru că, din păcate, din aceștia, sunt și victime, și chiar și un deces este important”, ne-a declarat prof.dr. Doina Azoicăi, șeful Comisiei de Epidemiologie din Ministerul Sănătății și președintele Societății Române de Epidemiologie.

Epidemia se stinge la sub 100 de cazuri

Epidemiologii spun că nu se vor ridica total restricțiile și măsurile de prevenție până când numărul de cazuri în România va scădea sub 100. ”Valul doi, când va veni, în septembrie, octombrie, nicidecum nu va avea agresivitatea și extinderea pe care a avut-o primul val, din foarte multe motive, legate de virus, de sistemul de sănătate și de percepția oamenilor. Virusul în timp se pasează și se selectează. El nu are acum tulpina din Wuhan, ci una mult mai puțin gravă. În momentul în care fenomenele vor avea un nivel constant minimal ca și număr de cazuri, sub 200 de cazuri la noi vom avea din nou măsuri de relaxare. Ne-am dat un interval de 14 zile de la momentul în care s-au ridicat restricțiile cele mai limitative pentru monitorizare. Dacă în acest interval numărul de cazuri noi se menține sub 200 putem trece la un pas doi al relaxării, corelat cu ceea ce este și în celelalte țări, și să putem circula și în afara granițelor. Indicele de reproducere a ajuns sub 1, ceea ce este bine. Ridicarea totală a restricțiilor și sfârșitul epidemiei va fi atunci când vom vedea că lucrurile din punct de vedere epidemiologic sunt sub control, adică atunci când cazurile noi de infectare vor scădea sub 100. S-a demonstrat că punctul de echilibru este sub 100 de cazuri. Acum este momentul când putem testa, când putem face studii sero-epidemiologice, să vedem într-adevăr cât din populația noastră s-a imunizat”, ne-a mai precizat președintele Societății Române de Epidemiologie, prof.dr.Doina Azoicăi.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version