AcasăNewsCând se vor ridica restricțiile în România?

Când se vor ridica restricțiile în România?

Libera circulație, turismul și evenimentele care implică grupuri mari de oameni vor fi permise abia atunci când România va înregistra sub 100 de cazuri de infectări Covid-19 pe zi, susține șefa Comisiei de Epidemiologie din Ministerul Sănătății, prof.dr. Doina Azoicăi. Despre un al doilea val, aceasta afirmă că în nici un caz nu va fi mai devastator decât primul, având în vedere scăderea agresivității virusului.

Deși recunosc că tulpina Covid-19 care a circulat în România a fost mult mai blândă, epidemiologii din țara noastră au decis de la început să adopte atitudini extrem de prudente în fața noului coronavirus. Prudența excesivă este valabilă și în prezent, specialiștii așteptând, de fapt, apariția unui medicament sau a unui vaccin pentru a declara, oficial, sfârșitul epidemiei. Potrivit declarațiilor recente ale prof.dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului ”Matei Balș”, dacă în două săptămâni de la declararea stării de alertă se vor înregistra 400-500 de cazuri Covid pe zi, măsurile de (așa-numită) relaxare vor fi revizuite, urmând ca românii să fie din nou arestați la domiciliu. În fapt, de la începutul declarării (neoficiale) a pandemiei în România, în nicio zi nu s-au înregistrat peste 350 de cazuri. ”Am avut în jurul de 300 și ceva de cazuri, nu am ajuns la 400 pe zi până acum. Eu nu cred că s-a dorit inducerea stării de panică sau de angoasă, ci un pic de frânare a tendinței oamenilor de a nu ține cont de niște reguli, mai ales când numărul cazurilor a scăzut. Este însă un fenomen biologic dinamic, care este destul de imprevizibil, pentru că este vorba despre ceva cu totul nou. Virusul nu moare, virusul încă circulă și există premisele pentru transmiterea lui și atunci ne putem aștepta la o revenire a fenomenelor, nu atât de puternice cum au fost inițial. În momentul în care se epuizează cohortele de receptori atunci circulația virusului va fi întreruptă, și vorbim aici de imunizarea colectivă. Dat fiind faptul că nu avem vaccin, nu ne putem aștepta decât la o imunizare de grup, care se realizează în mod natural, doar prin trecerea prin boală. Ceea ce este particular la acest virus este faptul că are cazuri asimptomatice, dar nu putem miza pe imunizare, pentru că imunizarea nu garantează că va fi sută la sută sau în majoritatea cazurilor forme asimptomatice și ușoare. Nu ne permitem acum să ne imunizăm natural, ci atunci când vom avea un vaccin sau o terapie țintită, cum avem la gripă. De aceea este chemarea la rațiune și la prudență, pentru că eu nu am dreptul să promovez acțiunile de imunizare colectivă pentru că, din păcate, din aceștia, sunt și victime, și chiar și un deces este important”, ne-a declarat prof.dr. Doina Azoicăi, șeful Comisiei de Epidemiologie din Ministerul Sănătății și președintele Societății Române de Epidemiologie.

Epidemia se stinge la sub 100 de cazuri

Epidemiologii spun că nu se vor ridica total restricțiile și măsurile de prevenție până când numărul de cazuri în România va scădea sub 100. ”Valul doi, când va veni, în septembrie, octombrie, nicidecum nu va avea agresivitatea și extinderea pe care a avut-o primul val, din foarte multe motive, legate de virus, de sistemul de sănătate și de percepția oamenilor. Virusul în timp se pasează și se selectează. El nu are acum tulpina din Wuhan, ci una mult mai puțin gravă. În momentul în care fenomenele vor avea un nivel constant minimal ca și număr de cazuri, sub 200 de cazuri la noi vom avea din nou măsuri de relaxare. Ne-am dat un interval de 14 zile de la momentul în care s-au ridicat restricțiile cele mai limitative pentru monitorizare. Dacă în acest interval numărul de cazuri noi se menține sub 200 putem trece la un pas doi al relaxării, corelat cu ceea ce este și în celelalte țări, și să putem circula și în afara granițelor. Indicele de reproducere a ajuns sub 1, ceea ce este bine. Ridicarea totală a restricțiilor și sfârșitul epidemiei va fi atunci când vom vedea că lucrurile din punct de vedere epidemiologic sunt sub control, adică atunci când cazurile noi de infectare vor scădea sub 100. S-a demonstrat că punctul de echilibru este sub 100 de cazuri. Acum este momentul când putem testa, când putem face studii sero-epidemiologice, să vedem într-adevăr cât din populația noastră s-a imunizat”, ne-a mai precizat președintele Societății Române de Epidemiologie, prof.dr.Doina Azoicăi.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.298 afisari

13 COMENTARII

  1. Românii nu au ales să-i conduca niște doctori/medici mai exact! Ci oamenii politici trebuie sa hotarească precum Trump,sau Boris Johnson,Italia,sau Suedia,Grecia,Bulgaria,Serbia,Olanda sau Serbia,Germania ce trebuie facut! Daca ne luam după rafila,tătaru,arafat,streinu cercel(bine conectat la Big Pharma)și la nepotism ar trebuii sa stam tot restul vietii in izolare.Economia și industria se duc în cap! Apoi cînd o venii foamea o sa fie rău de multă lume,dar mai ales de politrucieni.

    • Asa este ,foamea nu iarta , o sa fie rau de politrucieni , vor fi judecat bob cu bob pentru 30 de ani de bataie de joc la adresa romanilor , aia care au furat vor fi deposedati de averi , aruncati in puscarie sau linsati ! Rafila si Tataru s-au achitat impecabil de sarcini , Arafat sau Cercel sunt in liga mica , trebuiesc stabiliti tartorii si adevaratele cauze de spoliere a Romaniei de catre clica politica de la varf din 89 incoace , nu mai tine cu aruncatul pisicii in gradina acarului Paun , sa raspunda cei care au fost la butoanele guvernarii si si-au umflat buzunarele !

      • S-au ,,achitat de sarcini cu brio” pe dracu rafila și tătaru! Tot pnlu e un dezastru! Daca ne gîndim e un mix din pîdîlîu lu bașinescu și pînîlîu lui orban/johannes.De doi bani(ruginiți) speranță! Ia de aici-cîțu,stroe-min.sport,trăila cu afacerile ei cu statul,Anisie-(ne)educație,Victoria,violeta alexandru-(ne)Muncă,orban mandolina șef sovietu suprem,maniVelă interne..toși la glezna broaștei!

        • Strugurii sunt acri , defilez huiduit cu Andrusca , Cuc , Genunche , Chiparosu , Breazu , Daea , Plumb , Vanghelie si Dancila , TOSI (?) la glezna broastei , de unde sa scoatem altii mai buni ? Asta e lista Raionului , cu astia defilam si cersim mititeii si berea la pet de 1 mai! Pacat ca a plecat Plesoianu redactor -sef la Sputnik , il treceam cap de lista …….

  2. Trebue luati la 3 parale nu numai,, ciuma rosie”ci si ciuma galbena inclusiv hotii din actualul guwerner, inclusiv Dulapul cel arogant Sa i isa aroganta pe nas Sa vedeti cum a 2a zi dupa expirarea mandatului cum fuge fatalaul si hazeaica repede la Trump sa l apere ca doar i a dat atata banet americanului

    • 25 de ani la guvernare a ciumei rosii au devalizat si distrus Romania in cei 30 de ani de la Revolutie incoace , aia 5 ani sunt parfum fata de atrocitatile pizidiste . Presedintele Iohannis a avut la guvernare din dec.2016 aceeasi sobolani rosii , a trebuit sa se ocupe de stoparea macelaririi Justitiei , a scoaterii Romaniei din NATO si U.E , a unui Parlament ostil cu majoritate toxica si a unor legi anti-democratice nemaintalnite din perioada inceputului anilor 90 pe care grupul de mafioti si gasca lui Dragnea le-au emis impotriva poporului roman si in avantajul clicii privilegiate . Eu sunt adeptul pastrarii valorilor in Dulap , las aroganta pe nas si toata ziulica il pup in cur cu evlavie si ii multumesc pentru siguranta , a 2a zi repet figura cu mai mult sarg , ca un demn fatalau care are experiente in COINCIZII si cu domnul Trump caruia i-am interpretat menuete inaltatoare din Prokofiev la flautul zbarlit cu gusa !

      • S-ar putea sa mi se traga de la postarile la articolul lui Radu Jacota , ” 5 G a devenit 666 ” , curand o sa las romanii in pace si o sa fac COINCIZII numai navetistilor de Rabnita in boschetii din spatele garii Tiraspol , romanii ma considera un hoit si refuza sistematic sa aiba contact de orice fel cu mine , mi-au cazut nurii si nu mai sunt apetisant !

        • Cînd ți-e n fălci dicku ca paru poți să scrii ca rîbnițaru?Iar cind ți-e n ass diku ca paru poți să cînți ca Dan Spataru? Fără copeici,fără ștevie,te bag la post negru,numa cîrnaț cruzi să ciofotești! Așa n-ai sa suferi de amigdale,că ți le masesz io..

          • 4 ore , de la 11:14 pana la 15:06 , am stat pitit dupa cotet sa vad cine da cu pietre , am tinut dicku-n falci de mi-a rupt placile dentare si am strans din rozeta pe fondul melodiei lui Dan Spataru ” Trecea fanfara militara ”. Dupa ce a trecut si tamburul-major , puturoasa de Livia mi-a facut semn ca pot sa ies dupa cotet , fara copeici , fara stevie , post negru , numa carnati cruzi am ciofotit si am masat amigdalele de mi s-a umflat gatu . La varsta mia pot si fac un infarct salvator pentru omenire , curand am sa ma trezesc ca belesc capatana di miel si dau ortu , vai di batranetili miele di boschietar jegos !

      • Care o sougi pe aici cu Rîbnița,10 ani la putere bășineScu,de 6 ani la putere ciolhannis,din 30 de ani 15 ani au fost pdl/pnl la putere! Mai lasati MINICIUNILE ȘI PROPAGANDA!Cine a facut cultul personalității lu ceaușescu,face aici,azi la fel cu johannes! Vă iubesc(în gură bă)! p ăștia pupincuriștii puterii.

  3. Nu tre pusa batista pe tambal feți mosului visatori fara har.
    Acum calare pe masti si dezinfectanti sa starpim corona din fasa sa-i dam la bile so aducem la 0,001% fata de 0,8% din infectii. Abea atunci vom hori si ne vom inmulti!

  4. Ridic acest paharel de palinca ? in cinstea eroului roman ce lupta neînfricat cu oricine!
    Pana la capăt eroi!

  5. Dati-mi voie sa estimez in aproprierea primei decade din primul sfert din inceput de pulivara?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger