AcasăNewsCând intră în circulație prima bancnotă românească cu chipul unei femei pe...

Când intră în circulație prima bancnotă românească cu chipul unei femei pe ea

BNRCând intră în circulație prima bancnotă românească cu chipul unei femei pe ea

Banca Naţională a României va pune în circulaţie o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei, cu imaginea Ecaterinei Teodoroiu, începând cu 1 decembrie.

Va fi prima bancnotă în circulație pe care este reprezentată o personalitate feminină.

Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susţinere la nivelul societăţii, susţinându-se consolidarea egalităţii de gen şi a rolului major al personalităţilor feminine în istoria şi societatea românească”, a transmis banca centrală.

Punerea în circulaţie a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei se va face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit/Trezoreria Statului.

Ecaterina Teodoroiu, prime personalitate feminină pe o bancnotă românească

Bancnota cu valoarea nominală de 20 lei este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm și culoare predominant verde oliv, potrivit unui comunicat BNR.

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brândușe (Crocus flavus). În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României.

Pe reversul bancnotei compoziția grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin.

author avatar
Andreea Vlad
324 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger