AcasăNewsCând ajung primele livrări de gaze din Marea Neagră. Vor asigura 10%...

Când ajung primele livrări de gaze din Marea Neagră. Vor asigura 10% din consumul anual din România

gazeCând ajung primele livrări de gaze din Marea Neagră. Vor asigura 10% din consumul anual din România

Premierul Nicolae Ciucă a făcut un anunț extrem de important, miercuri seara. El a transmis că primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase la jumătatea acestui an.

România caută surse alternative pentru asigurarea necesarului de gaze naturale, a spus premierul Nicolae Ciucă într-o conferință de presă după vizita în Ucraina și după ce Gazprom a anunțat că a tăiat livrările de gaze către Polonia și Bulgaria, care au refuzat să plătească gazul în ruble rusești.

Ciucă a reiterat astfel anunțul ministrului Energiei Virgil Popescu, care a anunțat încă din luna decembrie a anului trecut că primele gaze extrase din Marea Neagră vor intra în rețeaua națională în 2022.

Se va extrage 1 miliard de metri cubi de gaze pe an

Capacitatea de producţie estimate, de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, este echivalentul a circa 10% din consumul de gaze al României, a transmis prim-ministrul.

Primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase de către compania Black Sea Oil and Gas. Premierul a precizat că în perimetrul de la Caragele există speranţe şi s-a discutat ca primele gaze să fie extrase în anul 2024 iar în perimetrul Neptun Deep, cel mai devreme vor începe extracțiile la finele lui 2026-2027.

„Cert este că, în tot acest ansamblu, trebuie să recunoaştem că România este o ţară norocoasă, având această resursă deosebit de importantă în acest moment”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Potrivit premierului, deşi în prezent există suficient gaz pentru consumul populaţiei şi industrie, mai este nevoie de o cantitate suplimentară de circa 20% din consumul anual, din care 10% ar urma să fie asigurată prin exploatarea realizată de Black Sea Oil and Gas.

author avatar
Andreea Vlad
342 afisari

5 COMENTARII

  1. Întrebarea este: rămânem cu ceea ce este al nostru sau îl distribuim celor care nu au prin Ieoropa? Sunt gazele ale României sau sunt ale Uniunii Ieoropene care le distribuie după bunul plac?

  2. 10%, adică cam cît zic, că nu-i cred, aduc din Rusia. Apoi vor da vina pe costurile de exploatare ridicate din mare și pe bursa de la Viena.

  3. Buna intrebare: Cand ajunge la altii gazul de la Romanika? Ungarii si austriecii il asteapta cu ochii cat ceapa. Nu la Viena se trateaza de boala si spaga icheaua din politic ?

  4. Se pare ca Romania nu prea o sa aiba parte de acest gaz. Guvernul german il doreste peste vointa noastra. O sa fim santajati si il vom da. O sa vedeti.
    Logic ar fi ca bursa din Viena sa se duca dracu, sa vanda gazul lor (ca nu au decat gaz intestinal, de la consumul de varza).
    Dar cozile de topor din Romania nu vor soma.
    Plavanul o sa fie deacord, sa-l dea la etniile lui.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger