AcasăNewsCancelarul Austriei vrea sa inchida centrala de la Cernavoda

Cancelarul Austriei vrea sa inchida centrala de la Cernavoda

Centrala de la Cernavoda ar putea fi inchisa din cauza cancelarul austriac Werner Faymann

Cancelarul Austriei, Werner Faymann, agreeaza ideea inchiderii tuturor centralelor nucleare din  UE, deci si pe cea de la Cernavoda. Austria a interzis constructia de astfel de centrale inca din 1974.

Centrala de la Cernavoda ar putea fi inchisa din cauza cancelarul austriac Werner Faymann

Faiymann, fost consultant la Bank Austria, este partizanul ideii unei Europe fara centrale nucleare, mai ales ca are un puternic aliat in Germania, care a anuntat, la randul sau, ca isi va inchide toate unitatile de acest tip pana in 2022.

Werner Faymann

Cancelarul Austriei sustine campania antinucleara mondiala actuala, precum si pe cea care se va desfasura in acest an in Europa, cu scopul de a strange peste un milion de semnaturi din cel putin sase state UE. Acest lucru va permite Parlamentului de la Bruxelles sa adopte legi pentru inchiderea unitatilor energetice nucleare. Austria a interzis prin lege constructia de astfel de centrale pe teritoriul sau, iar ministrul austriac al Mediului, Nikolaus Berlakovich, a declarat ca tara sa nu va mai importa energie electrica generata in unitati nucleare.

Nuclearelectrica, parasita de investitori

Romania are o singura centrala nucleara, la Cernavoda, cu doua reactoare in functiune si cu perspectiva realizarii a inca doua unitati.  Constructia acestora ar fi trebuit sa inceapa in 2009 si sa se incheie in 2015. In prezent, Nuclearelectrica se afla in cautarea unor investitori,  dupa ce grupurile CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF SUEZ (Franta-Belgia), care au semnat acordul de investitii in 2008, s-au retras din proiect. Viitorul proiectului este incert, dar un lucru este clar: dupa ce au pus mana pe petrolul si sistemul bancar romanesc, afaceristii austrieci vor sa ne inchida si centrala de la Cernavoda.

author avatar
Arpad Dobre
571 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger