AcasăNewsCampania de vaccinare la medicii de familie începe pe 4 mai. Ce...

Campania de vaccinare la medicii de familie începe pe 4 mai. Ce ser se va folosi

Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie va începe de pe 4 mai, a spus coordonatorul CNCAV, Valeriu Gheorghiță. O treime din medici au acceptat până acum să se implice în campania de vaccinare.

Sunt peste 3.000 de medici de familie care s-au înscris în programul de vaccinare anti-COVID, a declarat medicul. În cabinetele medicilor de familie vor fi utilizate trei seruri – Moderna, Johnson&Johnson şi AstraZeneca, cu precizarea că serul produs de AstraZeneca va fi livrat acolo unde medicii vor solicita acest vaccin

„Medicii de familie vor începe să vaccineze pe 4 mai. Toată infrastructura logistică este deja stabilită, medicii de familie au fost identificaţi. Vorbim de circa 3.080 de medici de familie, aproximativ o treime, sunt circa 10.700 de medici la nivel naţional în contract cu Casa Naţională de asigurări de Sănătate, însă să ştiţi că mare parte dintre medicii de familie sunt implicaţi în centrele de vaccinare care deja funcţionează. Este foarte dificil să vaccinezi şi în cabinetul propriu, să fii şi în centrele de vaccinare fixe, să ai grijă şi de ceilalţi pacienţi pe care îi ai în listă şi în îngrijire, să asiguri asistenţa medicală primară, este un efort deosebit”, a declarat Valeriu Gheorghiţă la Digi 24.

Numărul medicilor înscriși în campanie, sub estimările inițiale

El a menţionat că autorităţile estimau ca 50-55% dintre medicii de familie să se înscrie în campanie şi să inoculeze serul în propriile cabinete. Este însă convins că numărul acestora va creşte.

„Sigur că la început ai o reticenţă, pentru că nu ştii despre ce e vorba, sunt flacoane multidoză, există acest risc să iroseşti doze. Noi le-am transmis colegilor că nu e nicio problemă dacă din 10 doze vei folosi doar 9 şi o doză se iroseşte. Sigur că printr-o planificare a dozelor putem reduce acest risc de irosire a dozelor, dar ăsta nu este un motiv să nu demarăm vaccinarea”, a adăugat el.

Gheorghiță a mai spus că urmărește „să insistăm” pe vaccinarea cu AstraZeneca. „Vaccin de la AstraZeneca atâta timp cât vom avea medici de familie care vor solicita şi acest tip de vaccin îl vom da, însă nu vrem să insistăm în momentul de faţă, să distribuim, să începem cu vaccinul de la AstraZeneca pentru care în momentul acesta nu există o dorinţă foarte mare şi îmi doresc ca acest demers să fie unul de succes şi nu să batem pasul pe loc”, a explicat el.

author avatar
Andreea Vlad
142 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri