AcasăNewsCampania de depistare precoce a tuberculozei continuă în Ilfov

Campania de depistare precoce a tuberculozei continuă în Ilfov

Campania de depistare precoce a tuberculozei continuă în Ilfov

Consiliul Județean Ilfov, în parteneriat cu Institutul de Pneumoftiziologie ,,Marius Nasta” și Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), desfășoară în această săptămână activități de depistare precoce (screening) a tuberculozei în cadrul grupurilor vulnerabile, din județul Ilfov, astfel:

  • Luni, 4 aprilie 2022, în localitatea Nuci din județul Ilfov, în fața cabinetelor medicilor de familie, lângă primărie, vis-a-vis de Biserica Sf. Alexandru și Nicolae, în intervalul orar 13:00-17:00.
  • Vineri, 8 aprilie 2022, în localitatea Mogoșoaia din județul Ilfov, în fața centrului de vaccinare, pe strada Valea Parcului, nr. 1A., în intervalul orar 09:00-13:00.

Pentru a putea beneficia de acest serviciu gratuit trebuie să aveți 18 ani împliniți și să aveți domiciliul stabil în județul Ilfov.

Aceste activități se desfășoară în baza protocolului de colaborare semnat în luna august între Consiliul Județean Ilfov, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” și Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) în cadrul proiectului „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”. Proiectul este finanțat prin Programul Operaţional Capital Uman.

În baza acestui parteneriat, Consiliul Județean Ilfov și-a propus realizarea unor acțiuni concrete pentru a facilita accesul cetățenilor din Ilfov la servicii de sănătate. Prin intermediul deplasării unei caravane, ilfovenii beneficiază de acces facil, aproape de casă, la consultații medicale puse la dispoziție de un cabinet mobil, dotat cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid. Inițiativa se adresează cu precădere persoanelor care fac parte din grupuri vulnerabile, însă pot participa toți locuitorii județului Ilfov care au domiciliul în mediul rural, atât persoanele fără posibilități financiare, care doresc să acceseze servicii de sănătate specifice, cât și oricare alte persoane interesate de o evaluare medicală pulmonară preventivă.

Principalele semne ale tuberculozei pulmonare sunt (sursa: screeningtb.ro):

La persoana adultă

» Tusea persistentă, mai mult de 3 săptămâni, cu sau fără producție de spută

» Expectorație cu conținut de puroi și/ sau sânge

» Dificultăți în respirație

» Durere toracică

» Subfebrilitate sau febră

» Scădere în greutate

» Transpirație nocturnă sau după eforturi mici

 

La copii

» Oboseală fizică, slăbiciune.

» Tuse persistentă

» Febră persistentă

» Scădere în greutate în ultimele 3 luni (copilul nu se dezvoltă)

» Oboseală, lipsa poftei de joacă

» Notă: La copii boala e transmisă de cele mai multe ori de un adult din familie și este greu de diagnosticat!

 

Având în vedere că România este țara cu cea mai mare incidență a tuberculozei din Uniunea Europeană, proiectul vizează creșterea accesului la servicii medicale durabile și de înaltă calitate, inclusiv servicii sociale de interes general prin organizarea screeningului cu ajutorul  caravanelor mobile. Proiectul are ca obiect general promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, prin creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate către prevenirea, depistarea precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, pentru 75.010 persoane aparținând grupurilor vulnerabile, inclusiv derularea de activități de sprijin și asistență, inclusiv subvenții, pentru 15.003 persoane din grupurile vulnerabile, completate de activități de informare, educare și conștientizare a grupului țintă, precum și prin organizarea de programe de formare pentru 560 de persoane în vederea asigurării unui nivel de competențe îmbunătățit al profesioniștilor implicați în prevenirea, depistarea precoce (screening), diagnosticul și tratamentul precoce al tuberculozei și tuberculozei latente.

author avatar
National
121 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger