AcasăNewsCalul Macron invinge dragonul chinez

Calul Macron invinge dragonul chinez

”Vésuve de Brekka”, darul presedintelui Frantei, a ajuns in China inaintea lui Macron

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, care si-a inceput ieri prima vizita de stat in China, i-a oferit omologului sau Xi Jinping un murg din Garda Republicana franceza, o ”diplomatie a calului” inedita si un gest de prietenie fata de gazda sa, a informat palatul Elysee.

Vésuve de Brekka darul presedintelui Frantei a ajuns in China inaintea lui Macron

”In timpul vizitei sale la Paris, in 2014, presedintele Xi a fost escortat de la Domul Invalizilor la palatul Elysee de 104 cavaleri ai Garzii Republicane si a fost fascinat de aceasta demonstratie de excelenta”, a explicat presedintia franceza. ”Dornic sa stabileasca legaturi de prietenie cu sefii de stat straini, mai mult decat un cadou, Emmanuel Macron a vrut sa faca un gest diplomatic”, a subliniat Elysee. Un gest ca raspuns ”diplomatiei panda” chinezesti prin care, in 2012, Beijing a oferit Frantei un cuplu de ursi panda al caror pui a fost botezat in noiembrie de catre Brigitte Macron, sotia presedintelui Frantei. De notat ca traducerea in mandarina a numelui presedintelui francez este ”Makelong”, ceea ce inseamna ”calul infrange dragonul”. BotezatVésuve de Brekka”, calul, in varsta de opt ani, a intrat in Garda Republicana in 2012. Macron a oferit si un harnasament plus o sabie gravata: „Dl. Emmanuel Macron – Preşedintele Republicii Franceze – Beijing- ianuarie 2018”.

Alianta Franta, Europa, China

Presedintele Frantei a pledat, ieri, la Xian, pentru o ”vasta alianta” intre Franta, Europa si China, in special pe tema climatului si proiectului chinez pentru ”noi drumuri ale matasii”, angajandu-se sa revina in China ”cel putin o data pe an”.

Prin Franta presedintele Xi Jinping vrea sa atraga Europa in mrejele dominatiei economice chinezesti

”Destinele noastre sunt legate”, a lansat Macron intr-un discurs de mai bine de o ora in Xian (nord) leaganul civilizatiei chineze si prima etapa a vizitei sale in aceasta tara. ”Viitorul are nevoie de Franta, de Europa si de China. Noi suntem memoria lumii. Ne revine sarcina sa decidem cum va fi acest viitor”, a declarat Emmanuel Macron.

Batalia climatica, tranzitia ecologica

Astazi, Emmanuel Macron, care a venit impreuna cu peste 50 de presedinti de companii, intre care AccorHotels, LVMH, Airbus, Areva, Safran, BNP Paribas, ii va propune lui Xi Jinping ”relansarea bataliei climatice” pregatind ”o crestere a angajamentelor noastre” contra incalzirii globale in cursul COP24 (conferinţa ONU consacrata schimbarilor climatice), care va avea loc in Polonia la sfarşitul anului 2018. Pentru Macron, iesirea SUA din acordul climatic de la Paris impune un co-leadership franco-chinez in domeniu. El a anuntat pentru 2018-2019 organizarea unui ”an franco-chinez al tranzitiei ecologice”. Fara decizia Chinei de a-l susţine, „acordul de la Paris nu ar fi supravieţuit” deciziei americane, a subliniat el, notand ca totuşi China ramane pe primul loc in materie de emisii de gaze cu efect de sera.

China si-a respectat cuvantul

”V-ati tinut de cuvant. Ati demonstrat  realitatea angajamentului vostru şi imensul vostru simţ al responsabilitaţii. Cine şi-ar fi putut imagina in urma cu caţiva ani ca China va demonstra o forţa de formare globala?”, in acest domeniu, a urmat Macron. Aceasta cooperare ”va arata lumii ca, francezi si chinezi, vom fi capabili sa facem din nou planeta noastra mareata si frumoasa”, a adaugat presedintele Frantei, repetand aceasta fraza si in chineza. „Franţa se transforma in profunzime şi, odata cu ea, şi Europa care revine pentru a construi o cooperare echilibrata cu China”, a asigurat el, cerand sa se defineasca cu claritate „sectoarele in care putem coopera şi deschide, de o parte şi de alta, pieţele, precum şi ceea ce nu vrem sa facem”.

Noi drumuri ale matasii, capcana Chinei

Emmanuel Macron si-a exprimat si dorinta ca proiectul noilor drumuri ale matasii, lansat in 2013 de presedintele Xi Jinping, pentru a cimenta legaturile comerciale chineze de-a lungul continentului eurasiatic, sa avanseze. ”Voinţa mea este ca Franţa şi Europa sa fie prezente la intalnirea oferita de China”, a declarat el. Insa, drumurile matasii ”nu au fost mereu pur chinezesti”, a remarcat seful statului francez: pe mare, ”ele au fost intai portugheze” iar pe uscat treceau prin Asia centrala. ”Nu vreau sa le transform in drumuri europene dar aceste drumuri sunt impartite, ele nu pot fi univoce”, a afirmat Macron. De altfel Beijing asteapta cu nerabdare ca Franta sa clarifice pozitia Europei in legatura ca aceste proiecte, un gigantic program de infrastructuri (drumuri, porturi, cai ferate, parcuri industriale etc) intre Europa si China, un proiect prevazut a fi implementat in 65 de tari reprezentand o treime din PIB mondial, al carui cost este de 1000 de miliarde de dolari. Mai multe tari europene sunt sceptice aratandu-se ingrijorate ca noile ”drumuri ale matasii” sunt o formula in spatele careia China isi ascunde ambitiile de dominare mondiala.

author avatar
Tudor Borcea
242 afisari
Zenville

Ultimele știri

Incident la metrou, în Capitală! Metrorex: „A fost raportată o urgență medicală”

Un incident a avut loc, vineri, la metrou, în București, circulaţia trenurilor fiind afectată temporar între Râul Doamnei şi Romancierilor, pe firul 1. S-a...

Umblă magazinele cu puiul vopsit? Cum putem verifica, la vitrină, dacă produsul a fost crescut natural

Aproape că s-a declanşat un scandal naţional după ce Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a avertizat într-un mesaj transmis miercuri...
proger