AcasăNewsCalugarii budisti devin obezi

Calugarii budisti devin obezi

In sanul clerului au crescut ratele hipertensiunii si diabetului

Bauturi dulci, prajituri industriale si tigari … Ofertele facute calugarilor budisti din Thailanda sunt din ce in ce mai daunatoare pentru sanatatea lor. Cum nu practica sporturi, din ce in ce mai multi sunt supraponderali. In totala contradictie cu religia.

In sanul clerului au crescut ratele hipertensiunii si diabetului

In fiecare zi, mii de calugari budisti primesc cantitati mari de ofrande de la credinciosii din Thailanda, tara majoritar budista cu 70 de milioane de locuitori. Problema este ca obezitatea a devenit o problema sociala, nu numai in regat, ci si in randurile celor 300.000 de calugari budisti. Traditia ofrandelor pentru calugari este adanc inradacinata in Thailanda dar si in Birmania si Cambodgia vecina, credinciosii fiind convinsi ca acestea le vor aduce sanatate si noroc in viata. Dar, clasicul bol de orez a fost inlocuit cu pachete de ”junk-food”, cipsuri, bauturi carbogazoase si energizante, dulciuri. Numarul calugarilor care cutreierau desculti strazile marilor orase precum Bangkok s-a redus. Din ce in ce mai multi primesc ofrandele fara a se misca din temple.

Si, in supermarketuri, raioane intregi sunt pline cu oferte gata impachetate. ”Daca primesc aceste produse si sunt multumiti, credem, potrivit traditiei,  ca hrana aceasta va fi transmisa si apropiatilor nostri dragi care nu mai sunt”, a explicat Prachaksvich Lebnak, inalt reponsabil in ministerul Sanatatii, precizand nemultumit ca unii le ofera calugarilor si tigari. Gustul pentru mancaruri prea grase, prea dulci sau prea sarate a crescut rata diabetului si hipertensiunii in sanul clerului budist de-o maniera care ingrijoreaza autoritatile sanitare, intr-o tara unde obezitatea se afla si ea in progres. Dusmanul principal al fi bauturile racoritoare dulci, pe care calugarii le beau in cantitati industriale, religia budista neautorizand hrana solida dupa orele dupa amiezii. In decembrie 2017, junta militara aflata la putere in Thailanda a publicat o Carte de Sanatate pentru calugari incurajandu-i sa treaca la un mod de alimentatie sanatos.

author avatar
Tudor Borcea
691 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger