AcasăNewsCafting cu mopuri intre popii de la Betleem - VIDEO

Cafting cu mopuri intre popii de la Betleem – VIDEO

Peste o suta de preoti greco-ortodocsi si armeni s-au batut cu maturile si mopurile in Biserica Nasterii Domnului din Betleem, asa cum aproape ca a devenit traditie.

In timpul curateniei generale in vederea sarbatoririi Craciunului pe rit vechi, la 7 ianuarie, popii s-au luat la trozneala din cauza ca unul si-a intins mopul prea mult si a intrat in sectorul administrat de altii.

O bataie „obisnuita”

A fost suficient ca spiritele sa se inflameze si popii sa ia la injuraturi si sa arunce cu maturile si mopurile pline de kerosen, cu care curatau podelele. Politistii palestnieni, care erau gata de actiune, pentru ca se stie de paruiala anuala a clerului mixt, au intrat cuviinciosi, plecandu-si capetele, prin „usa umilintei”, dupa care au inceput sa agite bastoanele pana ce i-a potolit. „Este o problema obisnuita, se intampla in fiecare an”, a declarat locotenent-colonelul Khaled al-Tamimi. „Nimeni nu a fost arestat pentru ca toti cei implicati sunt slujitori ai Domnului.” In 2006, cand un calugar greco-catolic a asezat o scara in sectorul armean, pentru a curata un candelabru, cativa slujitori ai Domnului au ajuns in spital cu coaste rupte.

Impartita intre trei rituri

Biserica Nativitatii a fost construita pe grota in care se crede ca Fecioara Maria l-a nascut pe pruncul Iisus. In anul 333 d.C. imparatul Constantin a ridicat bazilica grotei, care a fost distrusa intr-o revolta a samaritenilor, in 529 d.C. Aceasta a fost recladita de imparatul Iustinian. Dupa ce musulmanii au recucerit Pamantul Sfant, ingrijirea bazilicii le-a fost acordata bizantinilor. Cladirea a ramas in picioare si dupa invazia persana din 614 si in urma ordinului califului Fatamid, dat in anul 1000, de a fi distruse vetrele de cult crestine. Cand cruciatii au preluat Pamantul Sfant in 1099, Biserica Nativitatii a intrat in ingrijirea lor si a Papei. Practic, de atunci dureaza „razboiul” dintre clerul greco-ortodox si cel romano-catolic. Biserica Nativitatii a fost  impartita intre greco-ortodocsi, romano-catolici si clerul armean al Bisericii Apostolice din 1299, fiecare fiind foarte posesivi cu sectorul care ii revine si cu obiectele din acel sector.

[youtube]Jn90BNz729k[/youtube]

author avatar
Adina Mutar
594 afisari

1 COMENTARIU

  1. De la astia se duce Flutur si aduce „lumina sfanta” , care e tot aprinsa de ei .Ha,ha,ha.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger