AcasăNewsCadrele didactice, obligate să obțină ”adeverință de non-violator”

Cadrele didactice, obligate să obțină ”adeverință de non-violator”

Dosarul agresorilor sexuali în baza de date

De curând a intrat în vigoare o nouă legislație care îi vizează pe pedofili sau pe cei care au săvârșit infracțiuni de trafic de persoane. Astfel, va exista un „Registru naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale“. Această arhivă va avea datele tuturor persoanelor care sunt  suspecte, condamnate sau care au intrat în vizorul anchetatorilor pentru astfel de fapte de pedofilie sau violatori.

Dosarul agresorilor sexuali în baza de date

Pe de altă parte, cei care vor avea nevoie de o adeverință de ”non violator” de la oamenii legii, un fel de cazier judiciar pe aceste infracțiuni, sunt profesorii, cadrele medicale și persoanele care lucrează prin natura meseriei cu copii sau femei. Aceștia, fie bărbați sau femei, sunt obligați să prezinte la locul de muncă un „certificat de integritate comportamentală“ care confirmă că nu sunt agresori sexuali, potrivit legii Certificatul este valabil 6 luni de la data eliberării. Orice persoană care vrea un job în domenii ca asistență socială, cadru didactic sau asistență medicală va avea nevoie de un astfel de document. Pentru a obține certificatul de integritate comportamentală solicitanții vor fi obligaţi să facă două drumuri pe an la poliţie, pentru a solicita acest certificat.

Profesorii vor avea nevoie de adeverințe

Dar asta nu e tot. Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale va conţine, printre altele, fotografiile, amprentele, dar şi probele biologice ale infractorilor dar și a celor care solicită eliberarea unui astfel de document de integritate.

În vizorul poliției

Infractorii sau suspecții  vor fi obligați, în plus, să se prezinte la Poliţie o dată la cel mult trei luni. Persoanele aflate în evidenţă vor avea datele stocate în sistem în funcţie de fapta pe care au săvârşit-o. Astfel, agresorii sexuali vor figura în registru timp de 5 ani pentru fapte de tipul masturbării în public, dar perioada poate creşte până la 20 de ani pentru cei condamnaţi pentru infracţiuni ca viol, pedofilie, incest sau pornografie infantilă. În plus, reabilitarea, graţierea sau amnistia nu va şterge datele despre o persoană aflată în evidenţă. În registru vor apărea cei care au comis: trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, exploatare a cerşetoriei, folosire a unui minor în scop de cerşetorie, folosire a serviciilor unei persoane exploatate, folosire a prostituţiei infantile, viol, agresiune sexuală, act sexual cu un minor.

author avatar
Ramona Feraru
433 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger