AcasăNewsCaderea imperiului Samsung. Colosul sud-coreean a fortat limitele tehnologiei

Caderea imperiului Samsung. Colosul sud-coreean a fortat limitele tehnologiei

Cutremurul care a atins imperiul Samsung, dupa declansarea scandalului Galaxy Note 7 – terminalul care ia foc – va aduce holdingului sud-coreean pierderi estimate la circa 4,5 miliarde de dolari. Milioane de telefoane inteligente compun in momentul de fata cel mai mare morman de resturi de lux din lume, scrie tabloidul german „Bild”, referindu-se la dezastrul care a pus stapanire pe gigantul condus de „Patriarhul” Lee Kun-Hee.

Rechemarea, apoi sistarea completa a productiei Galaxy Note 7 reprezinta pentru colosul industrial asiatic o mare lovitura. In primul rand, una de imagine. Samsung este in mijlocul unui colaps istoric si, odata cu el, o intreaga tara cu 50 de milioane de locuitori. Samsung Electronics detine un capital de aproximativ 230 de miliarde de dolari, fiind bijuteria coroanei grupului Samsung, un imperiu compus din 80 de companii cu o cifra de afaceri de 268 de miliarde de dolari pe an. Samsung nu este doar unul dintre cei mai mari producatori de smartphone-uri din lume. Exceleaza si in afaceri cu produse de uz-caznic si/sau televizoare. Mai mult, conglomeratul domina multe piete mondiale, cum ar fi cea de constructii navale, industria chimica, medicala si farmaceutica, asigurari, hoteliera, divertisment & leisure, publicitate, chiar si moda.

Presedintele Lee are deja un infarct facut

Seful de necontestat al imperiului este Lee Kun-Hee, unul dintre cei trei fii ai fondatorului Samsung, Lee Byung-Chul. Dupa moartea tatalui, consumata in 1987, Lee Kun-Hee a urcat pe tron si, cu o scurta pauza de doi ani (2008-2010 – in timpul celui mai mare scandal de coruptie din Coreea de Sud) a condus acest gigant cu o mana de fier. Are o avere de 13,7 miliarde de dolari si este creditat drept al 33-lea cel mai bogat om al planetei. In 2014, Lee a suferit un atac de cord, dar inca detine fraiele imperiului. Cel care il va succeda la conducerea companiei este Lee Jae-Yong (48 de ani), supranumit „Printul Samsung”. In prezent vice-presedinte la Samsung Electronics, Lee Jae-Yong  este singurul baiat al lui Lee Kun-Hee si detine o avere estimata la 7,9 miliarde de dolari.

Cea mai mare criza, dupa dezastrul din timpul razboiului

Expertii opineaza ca asistam la cea mai mare criza din sanul colosului sud-coreean de la dezastrul petrecut in timpul razboiului din Coreea (1950-1953), cand compania a pierdut intreaga productie de mijloace si si-a mutat sediul in orasul-port Busan, a doua metropola a Coreei de Sud, dupa Seul. De acolo a inceput sa dezvolte o gama de produse destinate sa inlocuiasca importurile scumpe. Odata cu infiintarea Samsung Electronics, in 1969, grupul a devenit un jucator important pe piata mondiala. In anii ’70, Samsung a inceput fabricarea de televizoare, apoi pe cea de calculatoare, pentru ca ulterior sa produca primele celulare, divizia de telefonie mobila devenind forta motrice a companiei.

Miliarde de dolari s-au facut scrum intr-o singura zi

Tendinta era in crestere constanta pana la izbucnirea scandalului Galaxy Note 7. Miliarde de dolari investite in costurile de dezvoltare si de productie au ars cu retragerea completa a acestui terminal intr-o singura zi. La acestea se vor adauga costurile de schimb si de compensare. Dauna de imagine nu poate fi estimata deocamdata. Analistii sunt de parere ca megalomania si dorinta de a crea smartphone-uri tot mai puternice au condus la dezastrul Samsung. Colosul a atins limitele tehnologiei disponibile in prezent, insistand sa inghesuie mai multa energie in dispozitive mici.

Japonezii i-au facut praf: bateria care explodeaza nu e produsa de Samsung

Primele descoperiri ale anchetei referitoare la incidentele cu telefoanele care iau foc au indicat o problema cu noile baterii. Culmea este ca acestea nu au mai fost produse de Samsung SDI, ci de catre compania chineza Amperex Technology, parte a grupului japonez TDK.

author avatar
Mihai Koblenko
1.110 afisari

2 COMENTARII

  1. Poate ca l-au sabotat japanezii de la TDK care le-au facut bateriile cu belea!.N-ar fi rau sa-si faca singuri bateriile ca pe viitor sa nu mai fie astfel de surprize..!.Telefoanele n-au nimic,bateriile fac poc..!

  2. Toate bune si frumoase, dar cum si in ce fel a fortat limitele tehnologiei? Ce legatura au bateriile? Erau chinezesti? Mvai, nu poci sa cred!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger