AcasăNewsCad dosarele ANAF

Cad dosarele ANAF

Curtea Constitutionala explica intr-o decizie notorie ca  utilizarea actelor ANAF ca mijloace de proba in dosarele penale este neconstitutionala. Potrivit magistratilor, procesul verbal intocmit de organele fiscale poate constitui dor act de sesizare a organelor de urmarire penala, neputand constitui in acelasi timp si mijloc de proba in procesul penal .

Judecatorii atentioneaza ca probele stranse in aces fel sunt nule. Mai mult, administrarea documentelor se realizeaza exclusiv in cursul procesului penal. Decizia poate avea impact asupra dosarelor aflate in derulare. CCR a fost sesizata pe acest aspect in 29 ianuarie stabilind ca sintagma „care constituie mijloace de proba”  este neconstitutionala. Curtea fost sesizata in acest sens de mai multe persoane care au identificat neregului vis-a vis de firmele pe care le reprezentau si care au fost investigate de ANAF. Conform motivarii deciziei se arata ca „efectuarea unei constatari se poate dispune numai in cursul urmaririi penale, prin ordonanta, de organul de urmarire penala”. Asa ca, „din moment ce activitatea de verificare fiscala este realizata inaintea inceperii urmaririi penale, inseamna ca actul rezultat, chiar purtand denumirea de „proces-verbal”, nu poate fi calificat ca fiind un „proces-verbal” in sens de mijloc de proba reglementat de Codul de procedura penala”, precizeaza CCR. Judecatorii au stabilit ca ”in conceptia noului Cod administrarea probelor se realizeaza, in mod exclusiv, in cursul procesului penal, actele intocmite inainte de inceperea procesului penal neputand avea calitatea de mijloc de proba”, se mai spune in motivarea hotararii.(

author avatar
Ramona Feraru
670 afisari

3 COMENTARII

  1. O decizie care îi obligă pe procurori să învețe fiscalitate sau care ar putea să contribuie la înființarea la parchete de posturi pentru persoane pregătite în domeniul fiscalității, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger