AcasăNewsCă tot vine Crăciunul și în sectorul păstorit de Clotilde Armand! Cu...

Că tot vine Crăciunul și în sectorul păstorit de Clotilde Armand! Cu ce ar putea fi „cadorisiți” locuitorii sectorului 1!

Că tot vine Crăciunul și în sectorul păstorit de Clotilde Armand! Cu ce ar putea fi „cadorisiți” locuitorii sectorului 1!

Dacă va ninge sau nu în București, de Crăciun, încă nu e foarte sigur! În schimb, s-ar putea ca la iarnă să cam „plouă” cu gunoaie. Și să se repete situația din sezonul cald, când pungi cu resturi menajere sau tot soiul de piese de mobilier și alte obiecte au zăcut la colț de stradă, așteptând să fie ridicate și duse la groapa de gunoi.

Locuitorii sectorului 1 află, la început de decembrie, prima lună de iarnă calendaristică, de faptul că firma responsabilă cu salubrizarea a notificat Primăria Sectorului 1, Consiliul Local Sector 1, Poliția Locală Sector 1, dar și primarul general, Nicușor Dan și Prefectura Capitalei, precum și o serie de instituții publice ce vizează problemele de mediu, în legătură cu „diminuarea cantității serviciilor prestate privind activitățile de salubrizare stradală și deszăpezire”, potrivit hashtagnews.ro.

Prin această notificare, Romprest semnalează faptul că protocolul dintre operatorul de salubritate și administrația locală a celui mai bogat sector din București a fost încălcat de către Primăria Sectorului 1.

Sumele de plată

Și că în urma expirării termenului de grație, de 5 zile calendaristice acordat de către operator, pentru plata integrală a sumelor datorate, Romprest se vede pus în situația de a intra sub incidența „clauzei de încetare a valabilității Protocolului”, fapt care va duce la prestarea programelor de salubritate diminuate, așa cum s-au desfășurat înainte de data semnării protocolului de la finalul lunii august.

Potrivit acestui protocol, Primăria Sectorului 1 avea de plată 49 de milioane de lei pentru 5 luni, distribuite astfel: 13,5 milioane, cu termen de plată 2 septembrie, contravaloarea prestațiilor aferente lunii iunie (salubrizare stradală, 8.151.171,13 lei) și lunii iulie (salubrizare stradală, diferența până la 13,5 milioane); 10,5 milioane, cu termen de plată 10 octombrie, reprezentând contravaloarea prestațiilor aferente lunii iulie și prestațiile integrale aferente lunii august; și două tranșe de câte 12,5 milioane de lei, cu termen de plată la 15 zile de la emiterea facturii, reprezentând contravaloarea prestațiilor aferente lunii septembrie, respectiv lunii octombrie.

Respectiva notificare a Romprest, transmisă de vineri 26.11.2021, își începe „numărătoarea inversă” de cinci zile, de joi, 2 decembrie, cu tura de zi, perioada în care vor fi prestate programele transmise prin adresa nr.2964/30.06.2021. „Programele prestate anterior semnării primului protocol vor fi prestate până luni 06.12.2021. Începând cu data de 07.12.2021, ora 0.00, vor fi prestate exclusiv colectarea și transportul deșeuri de la populație”, au mai transmis cei de la Romprest, potrivit sursei citate.

Rămâne de văzut la ce soluție se va ajunge. Sau dacă locuitorii sectorului 1 vor ajunge să vadă din nou depozitate mormane de gunoaie pe la colț de stradă. Doar că, de astă dată, decorul nu va mai fi cel din vară, ci unul hibernal, nu de alta dar vine iarna și de nins va ninge. Și zăpada va trebui și ea ridicată de pe străzi.

Fostul primar Tudorache a zărit deja primele „decorațiuni” de Sărbători

De altfel, Tudorache transmitea, recent, că se așteaptă să apară un proiect prin care succesoarea sa „să ceară și taxa de salubritate”.

”Madamarmand nu mai vrea ca reabilitarea termică a blocurilor din Sectorul 1 să fie gratuită pentru cetățeni!

Primarul validat a încercat astăzi să treacă prin consiliul local un proiect de hotărâre prin care să impună asociațiilor de proprietari plata unei cote de 10% din totalul cheltuielilor cu reabilitarea termică a blocurilor. Din fericire, nu i-a ieșit.

Până acum, ambele administrații care au făcut reabilitare termică în Sectorul 1 au găsit soluții pentru a finanța de la bugetul local și această cotă. Madamarmand nu mai dorește acest lucru. Mai mult, și-a găsit și un moment inspirat să ia banii oamenilor, acum, când ne confruntăm pe lângă criza pandemică și cu scumpiri fără precedent.

Aștept cu interes și un proiect prin care să ceară și taxa de salubritate. Sunt sigur că va veni curând.

author avatar
Andrei Coman
619 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger