AcasăOldZona euro a iesit din recesiune!

Zona euro a iesit din recesiune!

Economistii imping cu vorbe zona euro in afara recesiunii

Economistii de la Wall Street Journal au anuntat cu surle si trambite ca zona euro a iesit din recesiune in trimestrul al doilea, cu o crestere economica de 0,3% fata de primele trei luni ale anului.

Media estimarilor economistilor indica o crestere de 0,2% in zona euro in trimestrul al doilea.

Stire-bomba „rasuflata”

Economistii imping cu vorbe zona euro in afara recesiunii

In primele trei luni ale anului, PIB-ul zonei euro a scazut cu 0,3% fata de ultimul trimestru din 2012. Desi s-a vrut o stire-bomba, ca „s-a incheiat cea mai indelungata perioada de declin de la adoptarea monedei unice europene, in 1999”,  pietele nu au zvacnit. Cu inflatia la 1,6% si un somaj record de 12,1%, situatia economica ramane una dificila in Europa. De aceea, plus alte analize care indica o iminenta prabusire a intregului sistem financiar mondial, au determinat pietele sa nu afiseze o reactie semnificativa dupa publicarea datelor privind PIB-ul zonei euro.

Germani si Franta, in frunte

Economia zonei euro a iesit in trimestrul al doilea  in principal datorita cresterilor inregistrate de Germania si Franta, pe fondul primei perioade prelungite de liniste pe pietele financiare de la izbucnirea crizei datoriilor de stat. Germania si Franta, cele mai mari economii europene, au inregistrat cresteri de 0,7%, respectiv 0,5% ale PIB in intervalul aprilie-iunie fata de primul trimestru din acest an, depasind estimarile economistilor. Raportat la aceeasi perioada a anului trecut, economia Germaniei a crescut cu 0,5%, iar cea franceza cu 0,3%, potrivit Eurostat. Principalii parteneri economici externi ai UE, SUA si Japonia, au inregistrat rate trimestriale de crestere de 0,4% si 0,6%, respectiv 1,4% si 0,9% fata de trimestrul al doilea al anului trecut.

author avatar
National
85 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger