AcasăOldVictor Ponta ne abureste cu excedentul bugetar unicat

Victor Ponta ne abureste cu excedentul bugetar unicat

Premierul Victor Ponta sustine sus si tare ca Romania a inregistrat recent un excedent bugetar. Mai mult, primul ministru afirma ca acest excedent este unicat, deoarece tara noastra n-a mai avut asa ceva in ultimii 25 de ani. Dar cu cele 11.000 de miliarde de lei vechi lasati in vistierie de fostul  ministru de Finante, Mihai Tanasescu, in 2004, cum ramane?

Victor Ponta ar putea consulta arhiva Ministerului Finantelor Publice, pentru o mai buna informare

Simtindu-se pe cai mari, premierul prezidentiabil se lasa, probabil, purtat de val si lanseaza afirmatii cel putin discutabile. Recent, Victor Ponta a declarat ca, vezi Doamne, ne aflam intr-o situatie fara precedent, iar Romaniei o sa-i mearga foarte bine. De ce? Pentru ca bugetul a avut surplus in primele zece luni din 2014. Concret, ar fi vorba de excedent bugetar, adica statul a cheltuit mai putin decat a colectat. Adevarul este ca, de fapt, autoritatile au taiat aproape orice cheltuiala pentru investitii, ceea ce nu este de bun augur pentru viitor, in special la infrastructura (drumuri, canalizari, aductiuni de apa etc.). Pe de alta parte, si chestia cu o mai buna colectare a taxelor la buget este discutabila si chiar contestata de experti, Consiliul Fiscal avertizand ca reducerea CAS, amnistia fiscala si alte pomeni electorale vor da o gaura in bugetul pe 2015 de pana la 15 miliarde de lei, singura solutie fiind noi taxe sau majorarea celor vechi. Imperturbabil, Ponta s-a facut ca nu aude si chiar a supralicitat, declarand, ieri, ca este un caz  fara precedent in ultimii 25 de ani, ca sa se inregistreze excedent bugetar pe primele zece luni ale anului. Chiar asa sa fie?

Plusuri in 2004, 2006 si 2007

Conform datelor Ministerului Finantelor Publice, excedente bugetare s-au mai inregistrat si in 2006, de 2,04% din PIB (aproape sapte miliarde de lei in plus), dar si in 2007, e drept, de numai 0,1% din PIB (aproximativ 450 de milioane de lei). La aceste precedente ar mai trebui sa-l adaugam si pe – intr-adevar – primul excedent bugetar, de 11.000 de miliarde de lei vechi (1,1 miliarde de lei noi, dar vorbim de anul 2004), lasati in vistierie de fostul ministru de Finante Mihai Tanasescu, in ultima luna de mandat a guvernului Nastase.

author avatar
Arpad Dobre
390 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger