AcasăOldValcov lauda Loteria fiscala, comerciantii o contesta

Valcov lauda Loteria fiscala, comerciantii o contesta

Darius Valcov incurajeaza neplata cumparaturilor fara bon fiscal, Crina Muntean invoca neconstitutionalitatea masurii

Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a anuntat ca Loteria fiscala, alaturi de alte presupuse masuri „dure” va duce la reducerea evaziunii cu 5%. Micii comercianti sustin loteria respectiva, dar avertizeaza ca un articol al ordonantei de reglementare  este neconstitutional.

Darius Valcov incurajeaza neplata cumparaturilor fara bon fiscal, Cora Muntean invoca neconstitutionalitatea masurii

Mare e ambitia lui Darius Valcov, de vreme ce ministrul si-a propus drept tinta reducerea evaziunii fiscale cu cinci procente. Poate o fi realist omul, dar nu prea credem, deoarece el a anuntat ca va realiza acest lucru prin cateva masuri cu rezultate incerte. „Practic, loteria nu este singura, ea este intr-un pachet mai amplu impreuna cu casele de marcat cu jurnal electronic, impreuna cu aceasta posibilitate de a nu plati bunul pe care l-ai achizitionat daca nu ti se emite bon fiscal, impreuna cu o mai buna activitate a ANAF”, a declarat Valcov pentru postul public de radio. Ministrul a anuntat, aproape fericit, ca toate aceste masuri vor reduce evaziunea din TVA cu aproape 4,5 miliarde de lei.  Aproape ca l-am felicita, insa tocmai masura privind posibilitatea de a nu plati marfa daca nu primesti bon fiscal este utopica, fiind considerata neconstitutionala de catre micii comercianti.

Prevedere neconstitutionala

Presedintele Asociatiei Nationale a Comerciantilor Mici si Mijlocii din Romania (ANCMMR), Cora Muntean, ne-a declarat ca a trimis catre Avocatul Poporului (Victor Ciorbea) o scrisoare in care cere institutiei sa constate neconstitutionalitatea articolului 10 al ordonantei ce reglementeaza loteria bonurilor fiscale.

Presedintele Asociatiei Nationale a Comerciantilor Mici si Mijlocii din Romania (ANCMMR), Cora Muntean

„Sustin ca acest articol incalca dreptul de proprietate, prin oferirea posibilitatii unui cumparator de a pleca cu un produs fara sa il plateasca”, ne-a declarat Crina Muntean. E a precizat ca articolul 44 din Constitutie arata ca proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege.  In scrisoarea adresata Avocatului Poporului, presedintele ANCMMR  i-a explicat lui Victor Ciorbea cum sta situatia. „Va rog sa imi permiteti sa descriu si aspectul absurd al articolului invocat. Tehnic, bonul fiscal se poate elibera de casa de marcat doar dupa ce s-a facut plata. Este posibil ca cetatenii sa inteleaga ca au dreptul sa primeasca bonul fiscal inainte si atunci, intre ei si vanzator apar altercatii”, a mentionat Crina Muntean cerandu-i lui Ciorbea sa invoce neconstitutionalitatea articolului invocat.

author avatar
Arpad Dobre
276 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger