AcasăOldVal de controale la producatorii de alimente eco

Val de controale la producatorii de alimente eco

Inspectorii vor preleva probe din produsele alimentare ecologice

Dupa ce numerosi  comercianti au fost prinsi ca vindeau alimente „traditionale”, „eco” si „bio” achizitionate de la producatori industriali, Ministerul Agriculturii a decis demararea unor controale la toate firmele inscrise in sistemul de agricultura ecologica.

Inspectorii vor preleva probe din produsele alimentare ecologice

Guvernul a aprobat, ieri, completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, in sensul imbunatatirii sistemului de productie, verificare si control in agricultura ecologica. Astfel, Ministerul Agriculturii va putea desemna laboratoare de referinta pentru analiza probelor de sol, plante si din produsele agroalimentare ecologice ale operatorilor inscrisi in sistemul de agricultura ecologica, in situatiile in care exista sesizari sau notificari cu privire la incalcarea legislatiei in domeniu. In acest sens, compartimentul de inspectii tehnice din cadrul Ministerului Agriculturii va avea atributii noi precum:

– efectuarea controlului la operatorii inscrisi in sistemul de agricultura ecologica pe baza de notificari sau a sesizarilor din oficiu;

– prelevarea de probe din plante, sol si din produsele agroalimentare ecologice.

O alta masura adoptata, ieri, de Guvern stabileste cadrul legislativ pentru plata unei taxe catre bugetul de stat de catre organismele de inspectie si certificare candidate pentru aprobare. Taxa se stabileste pentru fiecare domeniu pentru care organismele de inspectie si certificare cer aprobarea. Cuantumul taxei va fi anuntat ulterior.

author avatar
Arpad Dobre
115 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger