AcasăOldUniunea Europeana ii baga la inchisoare pe bancherii fraudulosi

Uniunea Europeana ii baga la inchisoare pe bancherii fraudulosi

Un grup de bancheri, inclusiv Lloyd Blankfein (stanga), seful Goldman Sachs, felicitandu-se anul trecut ca sunt imuni la lege in privinta “jocurilor financiare”

Uniunea Europeana a aprobat un proiect de lege care prevede pedepsirea infractiunii de manipulare a pietelor financiare cu minimum patru ani de inchisoare.

Un grup de bancheri, inclusiv Lloyd Blankfein (stanga), seful Goldman Sachs, felicitandu-se anul trecut ca sunt imuni la lege in privinta “jocurilor financiare”

Legea stabileste ca statele membre vor aplica sanctiuni penale pentru cazurile grave de abuz de piata, cum sunt manipularea indicilor de referinta sau utilizarea de informatii privilegiate pe bursa.

In prezent, pentru astfel de cazuri se prevad doar sanctiuni de natura administrativa. Directiva privind abuzul de piata stabileste un set comun de sanctiuni penale, inclusiv amenzi si pedeapsa cu inchisoarea de patru ani pentru utilizarea abuziva a informatiilor confidentiale/manipularea pietei si de doi ani pentru divulgarea neautorizata a informatiilor confidentiale.

Legea permite autoritatilor nationale sa introduca sanctiuni mai dure si le cere sa ia in considerare profitul obtinut, pierderile evitate, precum si pagubele provocate economiei si functionarii pietelor in stabilirea sentintelor.

La inceputul lunii decembrie, Comisia Europeana a sanctionat opt banci internationale cu amenzi in valoare totala de 1,71 miliarde de euro, pentru participarea la activitati de tip cartel prin care au manipulat indicii EURIBOR si LIBOR, la euro si yeni japonezi.

author avatar
Adina Mutar
199 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger