AcasăOldUn salariat, obligat sa sustina trei pensionari

Un salariat, obligat sa sustina trei pensionari

Pensionarii romani au si vor continua sa obtina pensii de stat foarte mici, comparativ cu UE

Un salariat trebuie sa sustina acum 1,3 pensionari, insa la nivelul anului 2030 se prognozeaza ca un angajat va avea de cotizat pentru aproape trei pensionari, ceea ce va duce sistemul public de pensii la un pas de colaps.

Pensionarii romani au si vor continua sa obtina pensii de stat foarte mici, comparativ cu UE

Actualul sistem public de pensii, o combinatie intre cel de stat si cel privat obligatoriu colecteaza lunar sume de la milioane de cotizanti, insa tinerii trebuie sa aiba in vedere faptul ca, pentru obtinerea unor venituri decente la batranete, ar trebui sa acumuleze cateva sute de euro pe luna la un fond de pensii facultativ. Aceasta deoarece un pensionar roman din anul 2050 va primi 294 euro pensie lunara, daca salariul sau inainte de pensionare va fi de 1.000 euro, in timp ce un pensionar din UE va primi, in medie, 1.170 Euro pensie lunara in 2050, daca salariul inainte de pensionare va fi de 3.000 de euro. In prezent, pensia medie lunara in Romania este de 200 euro, in timp ce in Grecia este de 882 de euro, iar in Franta, de 1.032 de euro. Pentru a avea o pensie similara celor din statele dezvoltate ale UE, tinerii de azi ar trebui sa cotizeze la un fond privat de pensii minimum 300 de euro/luna, pentru a primi, timp de macar opt ani dupa 2050, un venit de 1.000 de euro. Problema este ca tot mai putini angajati cotizeaza pentru tot mai multi pensionari.

Prognoza pesimista

Un salariat care munceste si plateste contributiile sustine acum 1,3 pensionari. Problema e ca, inca din 2030, de exemplu, acest raport se va schimba dur, un angajat urmand sa sustina de doua ori mai multi pensionari. Analistii atrag atentia ca acest raport poate duce la colapsul sistemului public de pensii, deoarece vor fi din ce in ce mai putini bani pentru pensiile de stat, inclusiv pentru tinerii de azi, pensionarii din 2050, de exemplu. Solutia pentru acestia o constituie contributia la o pensie privata facultativa.

author avatar
Arpad Dobre
170 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger