AcasăOldUn nou acord cu FMI acopera ineficienta fiscala a guvernantilor

Un nou acord cu FMI acopera ineficienta fiscala a guvernantilor

Guvernantii trebuie sa o convinga pe sefa delegatiei FMI la Bucuresti, Andrea Schaechter, ca reducerea TVA nu va periclita bugetul de stat

Reducerea la 9% a TVA la alimente, apoi si a TVA general de la 24% la 20% din 2016 va genera o gaura de miliarde de euro in bugetul de stat si nu va putea fi acoperita doar prin efectul indirect al majorarii incasarilor in urma cresterii consumului populatiei si firmelor. Solutia pentru sustinerea cheltuielilor statului sunt imprumuturile externe, iar BNR sustine ca acestea s-ar putea obtine mai ieftin daca Romania ar incheia un nou acord cu FMI.

Guvernantii trebuie sa o convinga pe sefa delegatiei FMI la Bucuresti, Andrea Schaechter, ca reducerea TVA nu va periclita bugetul de stat

Conform sefului BNR, Mugur Isarescu, credibilitatea reformei fiscale (inclusiv sustenabilitatea scaderii TVA) a actualului guvern este conditionata de acorduri internationale. „Din experienta mea, eu cred ca este bine sa avem niste parteneri internationali. Ne dau credibilitate, seriozitate si uneori iti trebuie un avocat al diavolului, asta e parerea mea. Chiar daca, uneori, negocierile nu sunt placute, te mai certi cu ei, dar o formula de parteneriat cu ei este buna. In plus, nici nu vad cum am putea noi sa vindem credibil o reforma fiscala de o asemenea amploare pe plan international. E greu”, a aspusguvernatorul BNR. El a avertizat ca, in lipsa unui acord financiar international, castigurile rezultate din scaderea TVA vor fi anulate de majorarea dobanzilor la care se va imprumuta statul. Creditele internationale sunt necesare pentru a acoperi minusul generat, aparent, de reducerea TVA, dar si de ineficienta Fiscului in colectarea taxelor de la marii datornici la bugetul de stat.

Reducerea TVA, doar cu voie de la UE

Isarescu sustine ca reforma fiscala, inclusiv scaderea TVA general de la 24% la 20%  din 2016, trebuie facuta cu acordul UE si al creditorilor internationali. „Pentru reducerea TVA trebuie o discutie serioasa cu Comisia Europeana si FMI”, a spus seful BNR. El a mentionat ca de aceste negocieri, care vor avea loc la sfarsitul acestei luni la Bucuresti, va depinde politica fiscala ulterioara a Romaniei si doar atunci poate BNR sa emita prognoze pertinente referitoare la efectele reformei fiscale din Romania.

 

author avatar
Arpad Dobre
129 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger