AcasăOldUE vrea investitii de 15 euro pentru un euro cofinantat

UE vrea investitii de 15 euro pentru un euro cofinantat

Angela Filote sustine ca UE va promova proiecte de minimum zece milioane euro

Planul de investitii al UE, numit si Planul Juncker, dupa numele sefului Comisiei Europene, nu mai are in vedere cofinantarea simpla a proiectelor, cand la un euro investit se obtine un euro profit, ci prevede atragerea a cel putin 15 euro investitii pentru fiecare euro oferit de UE ca garantie.

Angela Filote sustine ca UE va promova proiecte de minimum zece milioane euro

Seful Reprezentantei Comisiei Europene (CE) in Romania, Angela Filote, a detaliat, recent, cateva elemente ale planului investitii al Uniunii Europene, numit si Planul Juncker, dupa numele sefului CE, Jean-Claude Juncker. „Este un plan destinat tuturor statelor europene, este o noua modalitate de cheltuire a banului european, a fondurilor europene”, a spus Filote. Ea a precizat ca principalul criteriu de selectie va fi viabilitatea proiectului, mai exact, bancabilitatea lui, si de aceea este foarte important ca atat oamenii de afaceri, cat si sistemul bancar sa inteleaga cum functioneaza acest plan, in scopul atragerii de investitii in Romania. Filote a mentionat ca exista numeroase proiecte deja selectate in mai multe state, insa Romania nu are inca niciun plan in acest sens.

Finantari pentru proiecte mari

Planul Juncker are in vedere ca fiecare euro garantat de UE sa atraga finantari publice si private de 15 euro. „Daca, pana acum, ne concentram in special pe granturi, pe fonduri nerambursabile, unde un euro dat de UE producea o investitie de un euro, prin noul plan ne propunem ca pentru fiecare euro garantat de UE sa atragem finantari publice si private de 15 euro. Inainte, mergeam pe granturi, acum mergem pe instrumente financiare care permit investitorilor sa-si dezvolte proiecte cu un grad mai mare de risc”, a spus Filote. Ea a mentionat ca de acest plan vor beneficia atat marile proiecte de infrastructura, intreprinderile mici si mijlocii, cat si cele cu capitalizare medie, care au pana la 3.000 de angajati. „Proiectele nu sunt selectate decat daca au un grad de maturitate foarte dezvoltat, daca pot fi lansate deja in urmatorii trei ani si daca au o valoare minima de zece milioane de euro”, a precizat Filote.

author avatar
Arpad Dobre
151 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger