AcasăOldUE taxeaza „imprumuturile hibride”

UE taxeaza „imprumuturile hibride”

Algirdas Semeta a atras atentia ca taxarea „imprumuturilor hibride” trebuie adoptata de toate statele membre

Comisia Europeana a amendat o directiva ce permitea firmelor sa evite dubla taxare si sa scape  de orice fel de impozitare. Noua prevedere este o masura impotriva fentarii taxelor si va pune biruri inclusiv pe „imprumuturile  hibride”, care favorizau evaziunea cu acte in regula.

Instrumentele financiare hibride, asa numitele „imprumuturi hibride” sunt o practica destul de obisnuita in randul companiilor care vor sa scape de taxare.

Algirdas Semeta a atras atentia ca taxarea „imprumuturilor hibride” trebuie adoptata de toate statele membre

Operatiunea „Mama si fiica”

Sa presupunem ca avem o companie-mama in strainatate si o „fiica” a acesteia in Romania. Prima o finanteaza pe a doua, prin imprumuturi cu participare la profit. Fiscul romanesc ar trebui sa perceapa taxe pe profit, insa nu se intampla asa, deoarece „fiica” isi deduce cheltuielile cu dobanzile (care sunt mult mai mari decat cele de pe piata bancara), iar „mama” trece profitul la capitolul „dividende”, care in paradisuri fiscale ca Luxemburg, de exemplu, scapa de impozitare. Asadar, firma-mama este castigator net, iar statul roman (ca de obicei) e perdant net. Oficialii UE par sa fi gasit un leac pentru acest tip de „optimizare fiscala”.

Scutire anulata

Ministrii de finante ai UE au adoptat in weekend o decizie prin care multinationalele, dar nu numai acestea, nu vor mai putea evita plata taxelor in Europa. Este vorba de un amendament  propus de Comisia Europeana pentru modificarea directivei privind evitarea dublei impuneri. In varianta initiala, companiile puteau opta pentru statul ce avea cea mai permisiva fiscalizare si erau scutite de impozitarea „imprumuturilor hibrid”, dar, cel tarziu din 2015, vor fi obligate sa plateasca taxe pentru aceste tipuri de instrumente financiare. „Noile prevederi contribuie la reumplerea cuferelor statelor membre si asigura un tratament egal la nivelul UE”, a precizat  comisarul pentru Fiscalitate, Algirdas Semeta.

author avatar
Arpad Dobre
245 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger