AcasăOldUE permite mineritul iresponsabil!

UE permite mineritul iresponsabil!

Parlamentul European a luat pozitie impotriva mineritului iresponsabil, iar Comisia Europeana trebuie sa reglementeze domeniul

In al 12-lea ceas, Comisia Europeana, Parlamentul European  si Consiliul Europei au inceput negocierile pentru reglementarile propuse privind comertul cu minerale din zone de conflict. In prezent chiar si China aplica standardele de „due diligence”, lasand in urma Europa intr-o problema esentiala ce priveste drepturile omului.

Parlamentul European a luat pozitie impotriva mineritului iresponsabil, iar Comisia Europeana trebuie sa reglementeze domeniul

Conform Mining Watch Romania, campania „Stop Mad Mining” („Stop mineritului iresponsabil”) sustine reglementarea privind schema obligatorie de „due diligence” care sa asigure faptul ca toate companiile care importa in Europa minereuri, metale si produse ce contin astfel de materiale isi verifica lanturile de furnizori. Extractia materiilor prime care se afla in bunurile noastre de consum este de multe ori asociata cu distrugerea mediului, incalcari ale drepturilor omului si finantarea conflictelor armate. Aurul, tantalul, staniul si tungstenul (3TG) sunt extrase in zone afectate de conflicte din Republica Democrata Congo, Republica Centrafricana, Myanmar si Columbia, dar si in alte regiuni afectate de conflicte si zone de risc din lume. Aceste metale ajung in telefoanele, laptopurile si masinile pe care cetatenii UE le cumpara in fiecare zi.

Industria IT &C  finanteaza conflictele armate

Organizatiile societatii civile europene sustin o propunere adoptata de Parlamentul European in luna mai a anului trecut, prin care se solicita un sistem obligatoriu tip „due diligence” pentru industriile care utilizeaza materii prime din zone de conflict si zone de risc. „Companiile au obligatia sa isi verifice lanturile de furnizori si sa ia masuri pentru a preveni finantarea conflictelor armate si incalcarea drepturilor omului”, a explicat Anna Backmann, din partea organizatorilor campaniei europene Stop Mad Mining.  In mai 2015, Parlamentul si-a exprimat sprijinul pentru o schema obligatorie de „due diligence” care sa se aplice la topitorii, la importatorii de metale si la industria din aval – cei care utilizeaza metale in produsele lor. „Consumatorii europeni pot fi siguri ca nu sprijina fara sa vrea conflictele violente din lume, cumparand telefoane, laptopuri, calculatoare sau masini doar daca intregul lant de furnizori este inclus in reglementare”, a spusAnna Backmann.

China a luat „fata” Europei

Parlamentul European a luat deja o pozitie ferma pe care statele membre si Comisia nu o pot ignora. In prezent chiar si China aplica standardele de „due diligence” ale OCDE.  Autoritatile de la Bejing fac acest lucru voluntar, dar pentru intregul lant de furnizori. In aceste conditii, pare ridicol daca Europa este lasata in urma de China intr-o problema esentiala ce tine de drepturile omului. Unele state membre UE sprijina o reglementare stricta, obligatorie. Suedia si Germania, de pilda, si-au anuntat public sprijinul pentru introducerea unor cerinte de raportare obligatorii. De asemenea si unele corporatii europene multinationale, cum ar fi Telenor – o companie norvegiana de telecomunicatii – si Novo Nordisk – o companie farmaceutica daneza, si-au afirmat sprijinul pentru reglementarea obligatorie.

author avatar
Arpad Dobre
106 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger