AcasăOldUE negociaza „dur” cu Cipru, BCE decarteaza „sec”

UE negociaza „dur” cu Cipru, BCE decarteaza „sec”

Seful BCE, MarioDraghi, e dispus sa aloce toti banii de care are nevoie Ciprul

Dupa ce parlamentarii ciprioti au dat peste cap planurile Bruxellesului, votand impotriva taxarii conturilor bancare, autoritatile UE au initiat negocieri mult mai blande cu Cipru.

Seful BCE, MarioDraghi, e dispus sa aloce toti banii de care are nevoie Ciprul

Imediat dupa decizia parlamentului cipriot, troica formata din oficiali ai Comisiei Europene,  FMI si ai Bancii Centrale Europene (BCE) au sosit in Cipru, pentru a gasi un plan B  in scopul obtinerii a  5,8 miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor cipriote. Daca in urma cu aproape o saptamana, presedintele cipriot Nicos Anastasiades acuza UE ca i-a dat ordin sa taxeze conturile bancare, acum, dupa respingerea dictatului de catre parlament, negocierile sunt mult mai pasnice, iar oficialii europeni par resemnati.

BCE finanteaza Cipru fara cracnire

Ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, spune ca regreta rezultatul votului cipriotilor, iar BCE a anuntat ca va oferi toate fondurile necesare recapitalizarii bancilor din insula. „BCE a luat act de hotararea parlamentului cipriot si reafirma angajamentul de a furniza necesarul de lichiditati conform reglementarilor existente”, au precizat oficialii bancii.

Marea Britanie aduce bani cu sarsanaua

Guvernul Marii Britanii a trimis un milion de euro cash in Cipru pentru cei peste 3.000 de soldati si angajati guvernamentali britanici care locuiesc pe insula. Banii vor fi acordati ca imprumuturi de urgenta cerlor care nu vor reusi sa isi acceseze conturile din Cipru.

Scenarii despre „CipruOUT”

Analistii Financial Times estimeaza ca, daca negocierile se vor bloca, singura solutie pentru Cipru ramane iesirea din zona euro (CipruOUT), renuntarea la moneda unica si revenirea la lira cipriota. Aceasta se va devaloriza insa rapid, iar tara va avea soarta Argentinei din 2002 si va intra in faliment. Asta doar daca insula nu se va transforma, oficial, in feuda Rusiei, care tine in conturile din Cipru peste 24 de miliarde de euro si vrea sa exploateze gazele din zona, adica din Mediterana.

author avatar
Arpad Dobre
120 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger