AcasăOldUE cere salvarea firmelor insolvente

UE cere salvarea firmelor insolvente

Consiliul European a aprobat regulamentul care prevede salvarea, in anumite conditii, a firmelor insolvente din UE

Consiliul Europei a adoptat pozitia sa referitoare la noile norme la nivelul intregii UE privind procedurile de insolventa. Conform recomandarilor – care vor deveni obligatorii in toate statele membre – enuntate de acest for, tarile UE trebuie sa ia toate masurile pentru a asigura supravietuirea firmelor aflate in incapacitate de plata. Mai mult, si persoanele fizice vor fi ajutate, prin ajustarea sau iertarea datoriilor.

Consiliul European a aprobat regulamentul care prevede salvarea, in anumite conditii, a firmelor insolvente din UE

Consiliul Europei atrage atentia ca activitatile firmelor au din ce in ce mai des efecte transfrontaliere. Insolventa acestor companii aduce atingere bunei functionari a pietei interne, fiind nevoie de un act al Uniunii care sa impuna coordonarea masurilor ce urmeaza sa fie adoptate in privinta activelor unui debitor insolvent. Conform cifrelor furnizate de Comisia Europeana, aceste proceduri afecteaza anual aproximativ 200.000 de firme din UE, fiind in joc 1,7 milioane de locuri de munca .

Evitarea turismului judiciar

Noile norme au drept obiectiv cresterea eficientei si a eficacitatii procedurilor de insolventa transfrontaliere, in beneficiul debitorilor si al creditorilor, facilitand supravietuirea intreprinderilor si acordand o a doua sansa antreprenorilor. Totusi, autoritatile de la Bruxelles mentioneaza ca, pentru buna functionare a pietei interne, este necesar sa se evite ca partile sa fie tentate sa transfere active sau proceduri judiciare (prin asa-numitul turism judiciar) dintr-un stat membru in altul, in incercarea de a obtine o situatie juridica mai favorabila in detrimentul masei credale). Conform Comisiei Europene, 25% dintre aceste proceduri de insolventa contin un element transfrontalier, ceea ce ii poate tenta pe unii antreprenori sa-si mute insolventa in statele cu legislatie mai permisiva. In Romania, de exemplu, administratorii firmelor insolvente nu mai au dreptul sa ocupe functii similare in alte companii si raspund solidar pentru prejudicii.

Proceduri si pentru persoanele fizice

Conform Consiliului Europei, noile norme includ proceduri:

–         care prevad restructurarea unui debitor intr-o etapa in care exista doar o probabilitate a insolventei;

–         care lasa debitorului controlul deplin sau partial asupra activelor si activitatii sale;

–         proceduri de descarcare de datorie sau de ajustare a datoriilor consumatorilor si persoanelor care desfasoara o activitate independenta.

Noile norme vor intra in vigoare in a douazecea zi de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Regulamentul va fi obligatoriu in toate elementele sale si se va aplica direct in toate statele membre.

author avatar
Arpad Dobre
203 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger