AcasăOldUE a declarat razboi corporatiilor evazioniste

UE a declarat razboi corporatiilor evazioniste

Valdis Dombrovskis cere inclusiv premierului Dacian Ciolos sa actioneze impotriva corporatiilor evazioniste

Comisia Europeana a prezentat, recent, noile masuri impotriva evaziunii fiscale practicate de intreprinderi. Propunerile vizeaza un raspuns coordonat la nivelul UE la problema evaziunii fiscale de la nivelul marilor firme. Autoritatie UE cer guvernelor tuturor statelor membre sa ia masuri dure si prompte fata de corporatiile fraudulente.

Valdis Dombrovskis cere inclusiv premierului Dacian Ciolos sa actioneze impotriva corporatiilor evazioniste

Comisia Europeana a deschis un nou capitol in campania sa pentru o impozitare echitabila, cu propuneri noi menite sa combata evaziunea fiscala practicata de intreprinderi. Sunt necesare reguli noi de aliniere a legislatiilor fiscale din toate cele 28 de state ale UE, pentru a putea combate efectiv si eficient practicile fiscale agresive ale intreprinderilor mari. Pachetul privind combaterea evaziunii fiscale indeamna statele membre sa ia pozitie in mod mai ferm si mai coordonat impotriva companiilor care incearca sa evite sa plateasca impozitele care le revin in mod echitabil si sa puna in aplicare standardele internationale impotriva scaderii bazei impozabile si a transferului profiturilor.

Obligatii pentru statele membre

Printre principalele caracteristici ale noilor masuri propuse se numara:

–         masuri juridice obligatorii de blocare a celor mai comune metode folosite de companii pentru a eluda plata impozitelor;

–         o recomandare adresata statelor membre, care contine modalitati de a preveni abuzurile in ceea ce priveste tratatele fiscale;

–         o propunere catre statele membre de a pune in comun informatiile fiscale privind multinationalele care opereaza la nivelul UE;

–         actiuni de promovare la nivel international a bunei guvernari in domeniul fiscal;

–         o noua actiune la nivelul UE de alcatuire a unei liste a tarilor terte care refuza sa joace corect.

 

Pachetul are la baza cei trei piloni principali din agenda Comisiei pentru o impozitare mai echitabila:

  1. Asigurarea unei impozitari eficace in UE

Principiul fundamental al impozitarii intreprinderilor este ca acestea ar trebui sa plateasca impozite acolo unde isi obtin profiturile.

  1. Cresterea transparentei fiscale

Conform regulilor propuse, autoritatile nationale trebuie sa faca schimburi bilaterale de informatii fiscale cu privire la activitatile companiilor multinationale.

  1. Asigurarea unor conditii de concurenta echitabile

Evaziunea fiscala si concurenta fiscala daunatoare sunt probleme globale, astfel ca actiunile de prevenire trebuie sa treaca dincolo de granitele UE.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, comisar responsabil cu moneda euro si dialogul social, a subliniat ca firmele in cauza trebuie sa-si plateasca partea cuvenita din impozite, acolo unde are loc efectiv activitatea lor economica. „Acest lucru necesita insa o actiune europeana coordonata, evitand o situatie in care sa existe 28 de abordari diferite in cele 28 de state membre”, a mentionat  Valdis Dombrovskis. La randul sau, comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, Pierre Moscovici, a atras atentia ca, din cauza evaziunii fiscale, in fiecare an se pierd miliarde de euro, bani care ar putea fi folositi pentru serviciile publice precum scoli sau spitale sau pentru a stimula crearea de locuri de munca si cresterea economica. „Rezultatul este ca europenii si intreprinderile care joaca corect ajung sa plateasca impozite mai mari. Este o situatie inacceptabila si actionam acum pentru remedierea ei”, a prercizat Moscovici.

author avatar
Arpad Dobre
221 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger