AcasăOldUE a decis: Clientii bancilor vor plati lacomia bancherilor

UE a decis: Clientii bancilor vor plati lacomia bancherilor

„Reteta” aplicata Bank of Cyprus va deveni lege pentru toate statele UE pana la sfarsitul acestui an

O directiva europeana adoptata ieri de catre ministrii de finante ai statelor UE prevede ca depozitele negarantate vor fi taxate in cazul intrarii bancilor in faliment, iar tarile membre pot nationaliza aceste institutii financiare.

„Reteta” aplicata Bank of Cyprus va deveni lege pentru toate statele UE pana la sfarsitul acestui an

Ministrul german al finantelor, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca decizia reprezinta un pas important in vederea garantarii ca actionarii si creditorii bancilor vor fi primii care pierd daca o institutie se prabuseste. Asa o fi, insa primii perdanti vor fi cei care vor reusi sa-si „sparga” la timp averile in conturi de cate 100.000 de euro, care scapa de suprataxarea propusa de UE, fiind garantate de prin lege.

„Reteta de succes”, testata in Cipru

Practic, UE a decis ca pentru prostia sau lacomia bancherilor sa fie pusi la plata clientii care au depozite mai mari de 100.000 de de euro, care nu mai sunt garantate de sistemul bancar. „Reteta de succes” a fost preluata si urmeaza sa fie aplicata in legislatia UE dupa ce, in prealabil, a fost aplicata in cazul Laiki Bank si Bank of Cyprus din Cipru. Clientii acestora au aflat initial ca 37,5% din depozitele de peste 100.000 de euro  vor fi folosite pentru recapitalizarea ambelor banci. Ulterior, s-a decis indisponibilizarea a inca 22,5% din depozitele respective. Asadar, clientii acestor banci au pierdut  60% din sumele detinute in conturi de peste 100.000 de euro, iar finantistii UE considera ca, daca pagubitii nu s-au revoltat, e „loc” de aplicat acest tip de suprataxare la toate bancile din statele membre. Pe de alta parte, ministrii de finante ai statelor UE au decis ca tarile membre sa poata nationaliza bancile aflate in colaps si sa le administreze, inclusiv cu bani publici. Asadar, nu doar clientii bancilor, ci si contribuabilii vor plati „factura” pentru hotia sau prostia bancherilor…

author avatar
Arpad Dobre
305 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger