AcasăOldTVA scade la 14%, nu la 19%, din 2016

TVA scade la 14%, nu la 19%, din 2016

Ionut Dumitru avertizeaza ca reducerea TVA va afecta grav bugetul statului si PIB-ul

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, estimeaza ca TVA va scadea din 2016 nu la 19%, cum apare, teoretic, in noul Cod Fiscal, ci la 14%, cat va fi TVA medie pe cosul de consum. Dumitru sustine ca un sistem de deduceri de impozite ar fi fost mai eficient si benefic pentru bugetul statului, decat reducerea TVA la alimente.

Ionut Dumitru avertizeaza ca reducerea TVA va afecta grav bugetul statului si PIB-ul

Ionut Dumitru considera ca, atunci cand se discuta de reducerea TVA, toata lumea scapa din vedere ca reducerea de TVA nu este doar de cinci puncte procentuale. „Am auzit si opinii de tipul: de ce n-ar trebui sa scada cota de la 24% la 19%, sa revenim la nivelul pre-criza? Aceasta afirmatie este falsa, pentru ca, daca calculam o cota medie de TVA pe cosul de consum, o sa vedem ca atunci cand aveam 19% cota standard, cota medie pe cosul de consum era 17,5%. Cand am crescut in 2010 la 24% cota standard, cota medie a ajuns la 22%”, a precizat seful Consiliului Fiscal.

Deducerea impozitelor, mai eficienta

El a mentionat ca aceasta cota medie a scazut  sub 16% in iunie, cand cota redusa la paine a fost aplicata si la alimente.„Daca vom continua cu reducerea cotei standard la 1 ianuarie 2016, cota medie va ajunge la 14%. Adica, de fapt, noi avem o scadere de la 22%, cat a fost maximul, la 14%, adica opt puncte procentuale”, a subliniat Ionut Dumitru, avertizand ca, desi scaderea TVA avantajeaza anumiti producatori, va avea costuri mari de administrare si va distorsiona competitia, deoarece va dezavantaja alti producatori. „Un sistem mai bine gandit de deduceri la impozitul pe venit poate ca si-ar atinge scopul mai bine decat o reducere de cota la alimente. Dar intentia legiuitorului care a fost? De a ajuta paturile mai sarace ale populatiei sa aiba cheltuieli mai mici. Lucrul acesta putea fi facut mai tintit prin sistemul de deducere la impozitul pe venit”, a adaugat Dumitru.

Stimulare fiscala agresiva

Dumitru sustine ca nivelul actual al TVA este unul dintre cele mai mari din UE, dar dupa 2016 va fi printre cele mai mici, cu efecte negative pentru bugetul statului. „Practic, noi trecem de la o extrema la cealalta. Dozajul pachetului de stimulare fiscala este mult prea agresiv. Avem si crestere de cheltuieli, care este una masiva in anumite zone, dar si reducere foarte mare de venituri bugetare”, a spus Dumitru avertizand ca se vor pierde procente din PIB din aceasta cauza.

author avatar
Arpad Dobre
374 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger