AcasăOldTurismul, relansat de investitiile hotelierilor de pe Litoral

Turismul, relansat de investitiile hotelierilor de pe Litoral

Hotelurile mai vechi din Mamaia au fost modernizate, totodata fiind construite si unitati noi

Statistica arata ca sezonul estival de pe litoralul Marii Negre a consemnat recorduri saptamanale si de weekend nemaiintalnite in istoria turismului la mare. Analistii economici sustin ca acest lucru a fost posibil datorita investitiilor efectuate de hotelierii de pe Litoral, oportunitatile fiind corelate cu scaderea preturilor terenurilor din zona in perioada de criza.

Hotelurile mai vechi din Mamaia au fost modernizate, totodata fiind construite si unitati noi

Vara lui 2015 a fost cel mai bun sezon de business pentru afacerile de pe Litoral, estimand un 2016 cu rezultate record in turism, transport si constructii. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu efectuat de expertii portalului de consultanta financiara KeysFin. Hotelierii au consemnat un numar record de turisti in acest an. Astfel, au fost weekend-uri in care in statiunile de la Marea Neagra s-au aflat peste 400.000 de turisti, numar fara precedent in istoria Litoralului. Analistii sustin ca, desi pare secundar, rezultatele au fost influentate de dezvoltarea infrastructurii HORECA de pe Litoral, iar un cuvant greu de spus in acest sens l-a avut sectorul constructiilor. Asa s-a ajuns ca afacerile din acest domeniu sa evolueze semnificativ, in ciuda crizei, de la 2,21 miliarde lei in 2010 la 3,29 miliarde lei in 2014, iar estimarile pentru 2015 se indreapta spre depasirea pragului de patru miliarde de lei.

Criza, motorul oportunitatilor

Investitiile majore in dezvoltarea urbana se datoreaza, in mod paradoxal, oportunitatilor create de criza. „Din 2009, dar cel mai puternic in 2010, am asistat la o ieftinire semnificativa a terenurilor de pe Litoral, precum si din Delta. Pe de alta parte, asistam la o dezghetare a apetitului investitional al celor care detineau terenuri si cladiri in zona litorala”, afirma analistii KeysFin. Un alt argument care sustine sectorul imobiliar il constituie reorientarea romanilor catre turismul de la Marea Neagra. Din 2012 asistam la o crestere sustinuta a numarului turistilor de pe Litoral si din Delta Dunarii. Romanii si-au reorientat cheltuielile de concedii, determinand investitorii sa isi faca curaj si sa deschida santiere, sa preia unitati hoteliere, sa le modernizeze si sa construiasca altele noi.

Boom la Mamaia si Navodari

Poate cel mai elocvent exemplu privind boom-ul constructiilor de pe Litoral il reprezinta statiunea Mamaia, acolo unde in ultimii patru ani s-au construit cateva zeci de hoteluri cu mai mult de 2.000 de camere, majoritatea cu confort de 4-5 stele. O evolutie spectaculoasa a marcat-o si statiunea Navodari, acolo unde, potrivit autoritatilor locale, s-au deschis – doar in ultimii doi ani – peste 100 de pensiuni si hoteluri.

author avatar
Arpad Dobre
205 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger