AcasăOldDevalorizarea yuanului si criza elena ridica Romania

Devalorizarea yuanului si criza elena ridica Romania

Timothy Ash de la Nomura International Plc indeama investitorii spre Estul Europei

In randul tarilor cu cele mai bune perspective din regiune, Romania (20 de puncte) si Slovacia (27,3 de puncte) sunt urmate de Cehia (41 de puncte) si Austria (38,9 puncte). In plus, analistii financiari nu anticipeaza o inrautatire a situatiei economice in Romania si Slovacia in urmatoarele sase luni.

Timothy Ash de la Nomura International Plc indeama investitorii spre Estul Europei

Asteptarile analistilor financiari privind evolutia economiei Romaniei au inregistrat in august cea mai puternica imbunatatire in randul tarilor din Europa Centrala si de Est, iar Romania a ajuns astfel sa aiba cele mai bune perspective din regiune, alaturi de Slovacia. Indicele care masoara perceptia analistilor pentru urmatoarele sase luni a crescut in august cu 18 puncte, la 50 de puncte, nivel inregistrat si de Slovacia, dar in urma unui avans mai lent, de 15,4 puncte, potrivit unui sondaj intocmit de Centrul pentru Cercetare Economica Europeana din Mannheim (ZEW), cu sprijinul grupului austriac Erste. Regiunea Europa Centrala si de Est include, in sondajul ZEW, Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Turcia.

Cum ne ajuta scaderea yuanului

Legaturile comerciale limitate cu China si scaderea preturilor la materiile prime importate s-au transformat intr-un avantaj pentru statele Europei de Est. Astfel, miercuri, yuanul s-a depreciat la cel mai redus nivel fata de moneda americana din ultimii patru ani, fiind tranzactionat la 6,4510 pentru un dolar. In contest, celebra Nomura International Plc a sfatuit investitorii sa detina mai multe eurobonduri din Europa de Est, cu exceptia Rusiei, pentru ca devaluarea yuanului a provocat turbulente pe pietele financiare din statele emergente, in schimb efectul a fost contrar in Romania, Ungaria si Polonia, unde randamentele obligatiunilor guvernamentale au scazut. Aceste date arata ca plasamentele din Europa Centrala ar putea fi considerate sigure pentru unii investitori. „Exista din nou numeroase temeri privind unele piete emergente majore si investitorii se vor uita spre Europa Centrala si de Est (CEE) ca un loc care nu este deosebit de atragator, dar este relativ sigur”, a declarat analistul Timothy Ash, de la sediul Nomura din Londra.

Veniti in Romania

Investitorii, nelinistiti de evolutia pietelor in ultima perioada, ar trebui sa priveasca catre Europa de Est si in special catre Romania, spun analistii consultati de CNBC. „Europa Centrala si Romania arata chiar un pic atractive”, a declarat Charles Robertson, economist-sef la Banca de investitii Renaissance Capital, concentrata pe pietele emergente. Regiunea este o investitie sigura intr-o perioada in care investitorii vor sa evite expunerea la declinul preturilor materiilor prime, la interventiile autoritatilor chineze in piata si la incertitudinile create de solvabilitatea Greciei. Bursa de Valori Bucuresti este pana in prezent piata de frontiera cu cea mai buna evolutie la nivel global in acest an, a spus Robertson, avansul BVB de la inceputul anului fiind de 9%.

author avatar
Catalin Dumitrescu
219 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger