AcasăOldTranzactiile pe Bursa au scazut la jumatate

Tranzactiile pe Bursa au scazut la jumatate

SIF-urile, in special SIF Banat Crisana, au inregistrat cresteri pe Bursa

Tranzactiile incheiate saptamana trecuta la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au insumat 150,1 milioane de lei, cele cu actiuni cumuland 143,7 milioane de lei, in scadere cu 48,82% fata de saptamana anterioara.

SIF-urile, in special SIF Banat Crisana, au inregistrat cresteri pe Bursa

Cele mai importante schimburi s-au realizat cu titlurile emise de Fondul Proprietatea (48,6 milioane de lei), Banca Transilvania (26,9 milioane de lei), OMV Petrom (16,5 milioane de lei), Electrica (15,7 milioane de lei) si Romgaz (6,5 milioane de lei). Potrivit analizei efectuate de Puls Capital, in perioada mentionata au inregistrat plusuri 50 de titluri, opt au stagnat, iar 11 au consemnat pierderi. Cele mai mari cresteri au fost contabilizate de IAR Brasov (+34,52%), Aerostar (+18,79%) si Teraplast (+16,22%). Cele mai mari scaderi au fost inregistrate de Transilvania Constructii (-11,81%), Electroputere (-5,41%) si NEPI (-4,67%).

SIF-urile, pe plus

La BVB, doar indicele BET-FI (al celor cinci SIF-uri listate pe bursa) a incheiat saptamana pe plus, apreciindu-se cu 0,58%, restul indicilor consemnand minusuri. Indicele BET-NG (ce reuneste zece companii din sectorul energetic si al utilitatilor, printre care Petrom, Transgaz, Transelectrica etc.) s-a depreciat cel mai mult, cu 1,26%. Potrivit Puls Capital, aceste corectii vin dupa o saptamana cu aprecieri de 4-6%, fapt ce poate insemna, in prima faza, o retragere tehnica, in lipsa unor informatii cu impact major asupra bursei. Pe plan extern, indicii au avut, de asemenea, scaderi, fiind dupa o saptamana de cresteri semnificative. Pe de alta parte, investitorii au urmarit cu interes rezultatele financiare din SUA, precum si evolutia Greciei, unde  situatia, desi mai calma, arata ingrijorator. Revenind in Romania, analistii consemneaza, in continuare, rezultate pozitive pentru SIF-uri, cele mai bune rezultate fiind inregistrate de SIF Banat Crisana, ale carei titluri s-au apreciat cu 2,91%. Alte titluri pentru care investitorii au manifestat interes au fost cele bancare. Dupa aprecierile mari de saptamana trecuta, doar titlurile emise de Banca Transilvania si Erste Bank au ramas pe plus in ultimele sedinte, apreciindu-se cu 0,64% si 1,36% fata de sfarsitul saptamanii precedente.

author avatar
Arpad Dobre
124 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger