AcasăOldTranzactii si pierderi record la Bursa de la Bucuresti

Tranzactii si pierderi record la Bursa de la Bucuresti

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost afectata puternic de caderea burselor din China si a inchis, luni seara, in pierdere si tot asa a deschis si ieri dimineata, insa, dupa cateva ore de tranzactionare a reintrat pe „verde”, in linie cu pietele financiare din Europa.

La BVB s-au inregistrat intr-o singura zi tranzactii cat intr-o saptamana si pierderi cat intr-o luna.

In ziua numita de acum „lunea neagra”, BVB a inchis tranzactiile in scadere notabila pentru toti indicii, in linie cu situatia burselor din intreaga lume.

„Tonul” fusese dat de China in urma cu cateva saptamani, cand autoritatile de la Beijing au decis devalorizarea yuanului, pentru a obtine mai multi bani din exporturi. Bursele din Shanghai si Hong Kong, precum si celelalte piete financiare din Asia au marcat luni o scadere mare, de peste opt procente, declansand un efect de domino pe intreg globul.

Bursele din Europa si SUA au consemnat scaderi importante ale indicilor, iar reculul s-a simtit inclusiv in ringul bursier de la Bucuresti.

Pierderi mari la Romgaz

La BVB s-au inregistrat intr-o singura zi tranzactii cat intr-o saptamana si pierderi cat intr-o luna. Tranzactiile bursiere au depasit 143 milioane de lei (32 milioane de euro), o valoare record pentru bursa autohtona, pe fondul unor schimburi cu actiuni in valoare de aproximativ 125 de milioane de lei (peste 28 milioane de euro).

Indicele de referinta BET al BVB s-a depreciat luni cu 6,32% dupa ce, in cursul zilei, indicele reprezenmtativ pentru cele mai lichide zece actiuni consemnase scaderi de peste 7%.

La actiunile Romgaz au fost inregistrate cele mai mari rulaje, de 20,55 milioane lei, la Banca Transilvania, de 19,81 milioane lei, iar la Fondul Proprietatea, de 18,96 milioane de lei.

Toate cele trei titluri au pierdut peste 6% din valoare, cea mai mare pierdere – de aproape sapte procente –  fiind consemnata la actiunile Romgaz.

Cu toate acestea, seful BVB, Ludwik Sobolewski, s-a aratat multumit, chiar entuziasmat de numarul si volumul record al tranzactiilor pe piata bursiera de la Bucuresti. „Ieri (n.r. – luni) a fost o zi a recordurilor la BVB, pentru ca am primit mai mult de 550.000 de instructiuni de ordine in sistemul nostru de la investitori. Este o cifra buna. Aproape 16.000 de tranzactii au fost executate, ceea ce a fost un record din toate timpurile. As vrea sa va mai spun ca sper ca acest record va fi batut pana la finalul acestui an si ca va fi imbunatatit”, a spus Ludwik Sobolewski, mentionand ca piata de capital a reactionat sub imperiul emotiilor, nu pe baze economice.

Pietele de capital europene, in crestere

Bursele europene au deschis, ieri, in crestere, dupa ce luni consemnasera cele mai mari pierderi din 2008 incoace. Indicele Stoxx Europe 600 a marcat un plus de 2%, majoritatea actiunilor consemnand cresteri. Si indicele german DAX a deschis in crestere cu 1,8%, CAC 40 de la bursa din Paris, cu 2,2%, iar FTSE 100 al bursei din Londra, cu 1,6%. Tot pe „verde” au intrat si bursele asiatice, mai putin cele din China, care testeaza noi niveluri negative.

author avatar
Arpad Dobre
145 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger