AcasăOldTranzactii duble la BVB, bursa ramane pe minus

Tranzactii duble la BVB, bursa ramane pe minus

Cotatiile actiunilor BRD si Banca Transilvania au scazut notabil la BVB

Tranzactiile incheiate saptamana trecuta la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au insumat 309,75 de milioane de lei, cele cu actiuni cumuland 283,75 de milioane de lei, cu peste 77,6% in plus fata de saptamana anterioara.

Cotatiile actiunilor BRD si Banca Transilvania au scazut notabil la BVB

Cele mai importante schimburi s-au realizat cu titlurile emise de Banca Transilvania (57,46 de milioane de lei), Romgaz (51,46 de milioane de lei), BRD Societe Generale (49,83 de milioane de lei) Fondul Proprietatea (42,54 de milioane de lei) si Transgaz (17,29 de milioane de lei). Potrivit buletinului Puls Capital, realizat de brokerii Intercapital Invest, in perioada mentionata au inregistrat plusuri 11 titluri, sapte au stagnat, iar 32 au consemnat pierderi. Cele mai mari cresteri au fost contabilizate de Mecanica Ceahlau  (+7,54%), Alumil (+4,89%) si UAMT (+4,71%). Cele mai mari scaderi au fost inregistrate de Transilvania Constructii (-19,24%), Uztel (-12,23%) si Prefab Bucuresti (-13,12%).

Panica pe piata de capital

Desi valoarea tranzactiilor cu actiuni aproape ca s-a dublat, analistii pietei de capital noteaza ca, in ansamblu, vorbim de cea de-a treia saptamana de scadere la BVB, toti indicii reprezentativi  inregistrand corectii severe. Potrivit Puls Capital, tranzactiile au fost marcate de panica in prima zi a saptamanii trecute. Actiuni lichide, precum cele emise de Fondul Proprietatea, Banca Transilvania si BRD Societe Generale au consemnat, lunea trecuta, scaderi de peste 10%, iar indicii reprezentativi ai BVB au coborat cu peste sapte procente. La finalul sedintei, piata a recuperat o parte din scaderi, dar perceptia negativa a persistat la deschiderea tranzactiilor in ziua urmatoare. Totusi, de martea trecuta, cotatiile actiunilor locale au inceput sa recupereze din scaderi, insa tendinta de revenire a fost sinuoasa, cu plusuri urmate de minusuri. Factorul declansator a fost, evident, piata de capital din China, care a consemnat pierderi uriase, inducand panica pe bursele asiatice, europene si din SUA.  Spre sfarsitul saptamanii, aceste piete si-au revenit, mai putin cea din China.

author avatar
Arpad Dobre
145 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger