AcasăOldTransportatorii, „aburiti”cu returnarea supraaccizei la carburanti

Transportatorii, „aburiti”cu returnarea supraaccizei la carburanti

Ca sa scape de previzibile greve ale transportatorilor, premierul Victor Ponta le-a promis acestora ca le va returna o parte din supraacciza de 7 eurocenti/litrul de carburanti. Firmele care vor sa beneficieze de masura vor fi monitorizate de Fisc.

Victor Ponta este convins ca i-a linistit pe transportatori

Ministerul Finantelor a publicat deja un proiect de ordonanta de urgenta referitor la returnarea unei parti din supraacciza. Conform notei de fundamentare a actului normativ, se propune acordarea unei reduceri de accize de 40 de euro/1.000 litri. Aceasta reprezinta o scadere cu 47,34 euro/tona, fata de nivelul standard prevazut de lege, respectiv  400,395 euro/1.000 litri sau 473,85 euro/tona. Reducerea se va aplica la motorina utilizata drept carburant  pentru transport rutier de marfuri in cont propriu sau pentru alte firme, cu autovehicule cu o greutate bruta de cel putin 7,5 tone precum si pentru transportul de calatori. Si de aici incepe „abureala”.

Sub lupa Fiscului

Premierul Victor Ponta sustine ca a discutat cu reprezentantii firmelor de transport, carora le-a promis returnarea unei parti din supraacciza. El a propus returnarea a 4 eurocenti/litrul de motorina din cei 7 eurocenti/litrul de motorina, o data la trei luni si doar pentru carburantii cumparati cu acte in regula din benzinarii. Toate bune, insa nimeni nu poate garanta ca returnarea va avea loc in 90 de zile, iar pe de alta parte, transportatorii care iau de buna promisiunea lui Ponta trebuie sa stie ca, din momentul in care vor depune facturile pentru recuperarea banilor, vor intra in colimatorul Fiscului, care ii va lua la puricat pe baza documentelor de plata. In aceste conditii, este posibil ca multe dintre firmele din domeniu sa renunte la „generozitatea” Guvernului si sa prefere trecerea costurilor suplimentare in tarife de transport, care vor salta preturile tuturor bunurilor alimentare si nealimentare.

author avatar
Arpad Dobre
105 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger