AcasăOldTot ce trebuie sa stii despre pensia privata obligatorie

Tot ce trebuie sa stii despre pensia privata obligatorie

Tinerii isi pot alege fondul de pensii dupa randament, costuri si notorietate

Tinerii angajati, cu varste de pana la 35 de ani, trebuie sa cotizeze obligatoriu la fondurile private de pensii. Ei isi pot alege liber fondul la care vor sa achite contributia, care in acest an este de 5% din veniturile brute realizate.

Tinerii isi pot alege fondul de pensii dupa randament, costuri si notorietate

Pilonul II are contributii definite, obligatorii pentru persoanele pana in 35 de ani si cu caracter optional pentru cei cu varsta intre 35 si 45 de ani. Contributiile se platesc pe toata perioada in care persoana are calitatea de contribuabil in sistemul public.

Conditii

Fiecare salariat poate sa cotizeze la un singur fond de pensii private obligatorii. Persoanele pana in 35 de ani care se angajeaza, dar nu isi aleg un fond de pensii privat obligatoriu, sunt distribuite automat si aleatoriu, prin calculator, catre un fond de pensii. Expertii portalului financiar FinZoom precizeaza ca, la alegerea unui fond de pensii trebuie sa tinem cont de profilul de risc, de costurile aferente activitatii de administrare, precum si de experienta sau renumele companiei care administreaza fondul de pensii private. Dupa semnarea actului de aderare, salariatul nu se poate retrage din sistemul de pensii private obligatorii. Cata vreme va avea venituri salariale, angajatul va cotiza pana la varsta legala de pensionare, moment in care va incepe si plata pensiei private. Daca salariatul observa ca fondul la care a aderat are randamente scazute, se poate muta in orice moment la alt fond, cu randamete mai mari, dar trebuie sa fie atent la costurile acestei mutari.

Stagiu minim si contributii

Pentru a beneficia de pensia privata obligatorie, stagiul minim de cotizare este de 20 de ani, de exemplu, intre 45 de ani neimpliniti in momentul aderarii la fond si 65 de ani, care reprezinta varsta legala de pensionare pentru acest pilon. In 2008, contributia pentru fiecare salariat la fondurile de pensii private a fost de 2% si urma sa creasca ulterior cu 0,5 puncte procentuale pe an, pentru a ajunge in 2016 la 6%. Conform legislatiei actuale, cota ce va fi transferata in acest an pentru Pilonul II este de 5% din veniturile salariale brute.

author avatar
Arpad Dobre
301 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger