AcasăOldTinerii de azi vor avea pensii de 300 de euro in 2050

Tinerii de azi vor avea pensii de 300 de euro in 2050

Tinerii trebuie sa cotizeze inca de acum la un fond privat minimum 300 de euro/luna pentru a avea o pensie de 1.000 de euro/luna

Guvernantii, fondurile de pensii si alte companii de pe piata din domeniu se multumesc sa contabilizeze cotizatiile platite de participantii la sistemul public/privat de pensii, dar astfel vor putea oferi doar pensii de mizerie in 2050. Pentru obtinerea unor venituri decente la batranete, tinerii de azi ar trebui sa acumuleze minimum 300 de euro pe luna la un fond de pensii.

Tinerii trebuie sa cotizeze inca de acum la un fond privat minimum 300 de euro/luna pentru a avea o pensie de 1.000 de euro/luna

Un nou raport publicat de Ernst & Young, „Premiul de 500 de trilioane USD: O viziune centrata pe client in piata globala de pensii”, trage un nou semnal de alarma pe piata pensiilor. Potrivit analizei, principalii jucatori din sectorul public si privat de pensii se confrunta cu o presiune tot mai mare pentru dezvoltarea unor strategii pe termen lung, de alocare a pensiilor si de planificare a termenelor de retragere din activitate a clientilor. Populatia activa a globului a ajuns la cinci miliarde de locuitori. Conform studiului EY, desi nu se vor pensiona toti odata, o persoana are nevoie, in medie, de economii pentru perioada de pensionare de cel putin 100.000 de dolari, sau chiar de mai mult in statele dezvoltate. Cu toate acestea, activele administrate de fondurile de pensii la nivel global nu insumeaza mai mult de 100 de trilioane de dolari, adica doar 20.000 de dolari/cotizant, in medie. Jucatorii din sectorul pensiilor au in fata o provocare uriasa, aceea de a creste de cinci ori totalul activelor pe care le administreaza in urmatorul deceniu.

Comparatii intre Romania si UE

Conform noilor date publicate de OECD, Organizatia Mondiala a Muncii, Comisia Europeana si Institutul National de Statistica, raportul intre salariu si pensie este, in medie, relativ egal pentru contribuabilii din Romania si cei din UE. Valorile nominale sunt, insa, diferite. Un pensionar roman din anul 2050 va primi 294 euro pensie lunara, daca salariul saau inainte de pensionare va fi de 1.000 euro, in timp ce un pensionar din UE va primi, in medie, 1.170 Euro pensie lunara in 2050, daca salariul sau inainte de pensionare va fi de 3.000 de euro. In acest moment, pensia medie lunara in Romania este de 200 euro, in timp ce in Grecia este de 882 de euro, iar in Franta, de 1.032 de euro. Pentru aavea o pensie similara celor din statele dezvoltate ale UE, tinerii de azi ar trebui sa cotizeze la un fond privat de pensii minimum 300 de euro/luna, pentru a primi, timp de macar opt ani dupa 2050, o pensie de 1.000 de euro.

author avatar
Arpad Dobre
295 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger