AcasăOldTeodorovici: Contestarea bugetului blocheaza fondurile europene

Teodorovici: Contestarea bugetului blocheaza fondurile europene

Eugen Teodorovici se plange ca demersul PNL pericliteaza finantarile UE

Curtea Constitutionala dezbate, azi, contestatia depusa de PNL privind bugetul de stat pentru 2015, dar ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, sustine ca demersul opozitiei pericliteaza atragerea unor finantari UE in valoare de peste sase miliarde de euro.

Eugen Teodorovici se plange ca demersul PNL pericliteaza finantarile UE

Teodorovici sustine ca, pana la solutionarea contestatiei depuse de conducerea PNL la Curtea Constitutionala, cofinantarea proiectelor aprobate  sau in curs de avizare va fi blocata. „Actiunile reprezentantilor Partidului National Liberal pun in pericol capacitatea Guvernului de a aloca de la 1 ianuarie suma de 6,3 miliarde de euro pentru cofinantare”, avertizeaza Teodorovici intr-o scrisoare deschisa adresata conducerii PNL. Dar problema este un pic mai nuantata.

Teodorovici: Contestarea bugetului blocheaza fondurile europene

Ministrul atrage atentia ca demersul opozitiei va dauna fondurilor destinate investitiilor, care insumeaza 44,76 miliarde de lei in 2015. Sigur, aici ar fi de facut o paranteza, legata exact de aceste cheltuieli de investitii, „prinse” in bugetul pentru anul viitor. Concret, cheltuielile respective au fost reduse drastic de catre guvern, pentru ca autoritatile – care au facut in acest an numeroase si costisitoare pomeni electorale fara acoperire in resurse bugetare  – sa se incadreze in parametrii economici asumati in fata FMI si UE. Dar Eugen Teodorovici nu aminteste nimic despre aceasta situatie. In schimb, ministrul se lauda ca autoritatile de la Bruxelles au aprobat cateva programe operationale pentru Romania, primul fiind cel pentru alocarea de faina, zahar, ulei si conserve pentru saracii Romaniei. „Ar fi pacat ca aceasta evolutie avantajoasa pentru Romania sa fie pusa in pericol din cauza razboiului politic care, in 2015, nu are nicio miza electorala”, crede Teodorovici. Domnule ministru, miza –desi nu e electorala – exista: preluarea puterii executive (guvernul) de catre opozitie, cel tarziu in primavara.

author avatar
Arpad Dobre
123 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger