AcasăOldTendinte economice in 2014: Industria si constructiile vor scadea accentuat, comertul si...

Tendinte economice in 2014: Industria si constructiile vor scadea accentuat, comertul si serviciile raman stabile

Institutul National de Statistica a realizat un sondaj de opinie in randul managerilor firmelor din mai multe domenii ale economiei. Patronii sustin ca industria prelucratoare si constructiile vor cunoaste un declin in prima jumatate a anului viitor, in vreme ce comertul si serviciile se vor mentine la un nivel relativ stabil.

Activitatea in constructii se va reduce simtitor in prima parte a anului viitor

Potrivit opiniilor exprimate in luna decembrie 2013, de catre managerii societatilor comerciale, pentru perioada decembrie 2013 – februarie 2014 se contureaza tendinta de relativa stabilitate in sectorul de comert si servicii. Este asteptata o scadere moderata in industria prelucratoare si scadere accentuata in constructii, in raport cu cele trei luni anterioare.

Scadere moderata in industrie

Managerii din industria prelucratoare estimeaza pentru urmatoarele trei luni o scadere moderata a volumului productiei (-6%). Pentru activitatea din industria metalurgica se va inregistra o tendinta de scadere accentuata in ceea ce priveste productia (-44%). Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (+3%). In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza o scadere moderata, de -6% pe totalul industriei prelucratoare.

Activitate redusa accentuat in constructii

Potrivit estimarilor, in activitatea de constructii se va inregistra in urmatoarele trei luni o scadere accentuata a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi.Managerii estimeaza scaderea numarului de salariati, precum si reducerea usoara a preturior la lucrarile de constructii (-4%).

Stabilitate in comert si servicii

In sectorul de comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni o tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (-3%), in vreme ce volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra o scadere moderata (-7%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere moderata a numarului de salariati (+6%), iar managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vânzare cu amanuntul vor inregistra majorari notabile pentru urmatoarea perioada. Pe de alta parte, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o relativa stabilitate (-5%). In sectorul de servicii se estimeaza pentru urmatoarele trei luni o scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -8%), iar managerii estimeaza ca preturile de vânzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata (+6%).

author avatar
Arpad Dobre
307 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger